„Луѓето би можеле да живеат 1000 години со помош на наноботови и вештачка интелигенција“, вели футуристот Реј Курцвеил, кој претходно ги има предвидено најголемите технички достигнувања во последниве години

Познатиот футурист Реј Курцвеил верува дека напредокот во нанотехнологијата и вештачката интелигенција ќе им овозможи на луѓето да живеат 1.000 години.

Курцвејл, кој има историја на прецизно предвидување на технолошкиот развој, верува дека до 2030-тите, наноботите ќе бидат интегрирани во човечкото тело, способни да го поправаат и подобрат на клеточно ниво. Овој пробив потенцијално би можел да ги елиминира болестите, да го промени процесот на стареење и значително да го продолжи животниот век на човекот. Курцвеил замислува иднина во која нано-ботови циркулираат низ нашиот крвоток, извршувајќи постојано одржување и надградби за одржување на телото во оптимална состојба.

 

 

 

Овие мали роботи ќе можат да ги поправаат оштетените клетки, да ги отстрануваат токсините, па дури и да ја модифицираат ДНК за да спречат генетски нарушувања. Згора на тоа, вештачката интелигенција ќе игра клучна улога во контролирањето на овие наноботови, донесувајќи точни медицински одлуки засновани на огромни количини на податоци и индикатори за лично здравје.

Оваа синергија помеѓу нанотехнологијата и вештачката интелигенција има потенцијал да ја револуционизира здравствената заштита со тоа што ги прави болестите и стареењето податливи услови наместо неизбежни аспекти на животот. Прогнозата на Курцвеил се заснова на тековните истражувања и трендовите во биотехнологијата и вештачката интелигенција. Брзиот напредок во овие области сугерира дека таква иднина е можна.

На пример, научниците веќе развиваат нано-ботови за насочена испорака на лекови, што би можело да ја постави основата за пософистицирани апликации во поправка и подобрување на клетките. Дополнително, вештачката интелигенција станува сè повешта за анализа на медицински податоци и дијагностицирање на болести, тренд кој најверојатно ќе продолжи и ќе се прошири во опсегот.

 

 

И покрај амбициозната природа на прогнозите на Курцвеил, тие се сериозно сфатени од многумина во инженерската и научната заедница поради неговата докажана историја на точни прогнози. Тој претходно го предвиде подемот на интернетот, подемот на паметните уреди и доаѓањето на вештачката интелигенција, а сето тоа се оствари.

Предвидувањата на Курцвеил исто така се вклопуваат во поширокиот тренд на трансхуманизам, движење кое се залага за употреба на технологија за подобрување на човечката состојба. Трансхуманистите веруваат дека технологиите како што се вештачката интелигенција и наноботите ќе им овозможат на луѓето да ги надминат своите биолошки ограничувања, постигнувајќи невидени нивоа на здравје, интелигенција и долговечност.

  • Васе напиша:

    Кога ова би се случило, за 100 години на планетата Земја, ќе има 1.000 милијарди луѓе!!!!
    Да живееш 1.000 години, треба да имаш некоја цел, занимање, мотивација! Многу луѓе не би можеле ова да го издржат (посебно овие што би живееле од социјална помош или неработници), а самоубиствата би царувале!
    Башка, замисли, се ожениш и си во брак со иста особа 980 години!!!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *