„Луѓето ќе постигнат бесмртност до 2030 година“, вели научникот Реј Курцвеил, а ние имаме 147 причини за да му веруваме!

Научникот и футурист Реј Курцвеил даде конкретни датуми кога човештвото ќе достигне бесмртност, а вештачката интелигенција (АИ) ќе ја достигне сингуларноста. Добрата вест, ако неговите предвидувања се покажат точни, е дека само треба да ги чекате следните седум години за шанса да живеете вечно.
Курцвеил е вешт во предвидување технологија, точно предвидувајќи во 1990 година дека компјутерот ќе ги победи човечките светски шампиони во шах до 2000 година, подемот на преносливите компјутери и паметни телефони, преминот кон повеќе безжична технологија и предвидувајќи ја експлозијата на Интернетот пред да биде очигледно на сите..

 

 

Во 2010 година, тој дури и ги ревидираше сопствените проекции од 20 години претходно за да види што ќе дојде од тоа. Во својата статија тој тврди дека од 147 предвидувања што ги направил во 1990 година за годините до 2010 година, 115 се покажале како „целосно точни“, а 12 во суштина се точни, а само 3 биле целосно погрешни.

На пример, тој згреши дека до 2009 година беспилотните возила ќе бидат целосно во употреба. И додека тврдењата за бесмртност се многу смели, тие барем не треба целосно да се отфрлат. Курцвејл веќе некое време дава такви смели предвидувања, држејќи се до изненадувачки точните датуми што првично ги постави.

„2029 година е конзистентен датум што го предвидов за вештачката интелигенција да помине валиден Тјуринг тест и затоа да достигне нивоа на човечка интелигенција“, изјави Курцвејл за „Futurism“ во 2017 година. „Одредив датум 2045 година за да ја достигнеме „единечноста“ кога ќе ја зголемиме нашата ефективна интелигенција за милијарда пати со спојување со интелигенцијата што ја создадовме“.
Во однос на бесмртноста, Курцвејл смета дека до 2030 година ќе можеме „годишно да го зголемуваме времетраењето на човечкиот живот за повеќе од една година“. Наноботите ќе течат низ нашиот крвоток, поправајќи го и поврзувајќи го нашиот мозок со облакот. Кога тоа ќе се случи, ќе можеме да испраќаме видеа директно од нашиот мозок, како и да правиме резервни копии на нашите сеќавања.

 

 

За Курцвејл, сингуларноста не е нешто од кое треба да се плаши, туку нешто што ќе ги подобри луѓето, што на крајот ќе нè направи на ниво на богови.

„Ќе бидеме посмешни. Ќе станеме посекси. Ќе бидеме подобри во искажувањето на чувствата на љубов“, изјави футуристот во 2015 година.
„Ако сакам да пристапам до 10.000 компјутери за две секунди, можам да го направам тоа безжично“, објасни тој.
Наноботите се користат за доставување корисни лекови до тумори на мозокот, но без значителен напредок во следните неколку години, тешко е да се замисли како би можеле да дојдеме до оваа точка во рок од седум години. Интерфејсите на мозокот-компјутерот поминаа долг пат: парализираните пациенти можат да формираат реченици користејќи го својот ум, а мајмуните можат да играат понг.

Сепак, ние сме далеку од иднината опишана од Курцвеил, само времето ќе покаже дали е во право. За среќа, според неговите предвидувања, ќе имаме доволно време.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.