Луѓето се збунети откако открија што навистина значи „30 проценти шанси за дожд“

Кога презентерите на временската прогноза велат „има 30 проценти шанси за дожд“, повеќето од нас би помислиле дека тоа значи дека е веројатно 30 проценти да врне.

Но, значењето е драстично поинакво – и луѓето на интернет само што го дознаваат ова, оставајќи ги крајно збунети.

„Шанса за дожд“ се однесува на резултатите од пресметката што ја отсликува и веројатноста да врне и колку ќе биде широко распространет дождот.

Резултатот од оваа пресметка, познат како „веројатност за врнежи“ или „PoP“, е даден од презентерите на времето како процент – но значењето рутински погрешно се толкува.

 

 

Што всушност значи 30 отсто шанси за дожд?

30% шанса дека ќе врне не значи дека 30% им е точна прогнозата, 70% неточна, туку дека секако ќе заврне, но дождот ќе покрие 30% од областа.

Кога метеоролозите велат „шанса за дожд“ како процент, тие всушност го мислат она што е познато како „веројатност за врнежи“ (или PoP).

PoP се разработува со множење на две бројки заедно – изразено како „C“ (што значи колку „уверен“ е метеорологот дека ќе врне) и „A“ („количината“ на област во која ќе има овој дожд).

И A и C се изразени како проценти, но во децимални точки (на пример 0,2 за 20 проценти, 0,5 за 50 проценти и 1 за 100 проценти).

 

Значи, да замислиме дека некој метеоролог изработува PoP за да може да даде телевизиско временско ажурирање за дождот во одреден регион. Тие може да бидат 100 проценти сигурни (C) дека на 30 проценти од дадената област (А) ќе има дожд.

За да им го дадат ова на гледачите како единствена, сварлива бројка, тие би направиле PoP со претворање на нивните проценти во децимални точки (така 1,0 за C и 0,3 за A) пред да ги помножат заедно.

Ако го направат тоа, ќе им се даде POP од 0,3, или 30 проценти, и затоа тие ќе прогласат на ТВ дека „има 30 проценти шанси за дожд“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *