Мајкрософт потрошил 6,4 милијарди литри вода за обука на вештачка интелигенција: Зошто вештачката интелигенција троши толку многу вода?

Во текот на изминатите неколку години, дигиталната револуција доведе до импресивен раст во употребата на вештачката интелигенција (ВИ) низ целиот свет. Двајца од најголемите играчи во овој простор, Мајкрософт и Гугл, ги подигнаа веѓите со нивните најнови извештаи, кои покажуваат значително зголемување на потрошувачката на вода за време на развојот и одржувањето на нивните системи со вештачка интелигенција.

Мајкрософт објави 34 отсто зголемување на потрошувачката на вода од 2021 до 2022 година, што изнесува речиси 6,4 милијарди литри вода, додека Google пријави 20 отсто зголемување во истиот временски период.

„Ферски е да се каже дека најголемиот дел од растот доаѓа од вештачката интелигенција“, вели научникот Шаолеј Рен од Универзитетот во Калифорнија, Риверсајд, кој спроведе истражување за влијанието на генеративната вештачка интелигенција врз животната средина. „Ова се должи на инвестициите во развојот на вештачката интелигенција и партнерството со OpenAI“.

Еден од изненадувачките факти откриени во извештајот се однесува на обуката на моделот ChatGPT-3. Само за тренирање на овој модел е потрошена огромна количина на вода – 700.000 литри. Дури и интеракцијата со моделот за 25-50 прашања ќе бара консумирање еквивалент на половина стандардно шише вода.

Зошто вештачката интелигенција троши толку многу вода? Главната причина е што центрите за податоци каде што се врши пресметување со вештачка интелигенција бараат масивни решенија за ладење за да се спречи прегревање на серверите и другата опрема. За греење, вентилација и климатизација (HVAC) се потребни големи количини на вода.

Дополнително, пресметувањето со вештачка интелигенција може да биде енергетски интензивно. Во некои случаи, производството на електрична енергија потребна за овие операции може да резултира со голема потрошувачка на вода, особено кога се користат технологии како што се термоелектрични постројки кои бараат огромни количини вода за ладење.

Сепак, Microsoft и Google се свесни за овој проблем и преземаат соодветни мерки. Мајкрософт рече дека работи на начини да ги направи големите системи поефикасни, и при обука и при употреба. Нивната цел е до 2030 година да станат јаглерод-негативни, водни позитивни и нула отпад. Фирмата планира да ги анализира своите емисии, да користи чиста енергија за напојување на центрите за податоци и да инвестира во зелени иницијативи.

OpenAI исто така го препозна проблемот и активно работи на подобрување на ефикасноста. Тие истражуваат опции за намалување на потрошувачката на енергија на пресметките со вештачка интелигенција, вклучително и создавање поефикасни алгоритми и хардвер. Ова може да помогне да се намали не само потрошувачката на енергија, туку и потрошувачката на вода.

Интересно решение што Мајкрософт го искористи беше да поплави еден од своите центри за податоци во близина на брегот на Оркни. Како резултат на студијата, тие откриле дека центарот работи со зголемена ефикасност поради околната вода, која го одржувала ладно. Ова сугерира дека подводните центри за податоци би можеле да бидат дел од решението, обезбедувајќи и ефикасност и еколошки придобивки.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *