Марс го покажа своето вистинско лице! Орбитерот „ExoMars“ сними зелен сјај на ноќното небо на Црвената планета

На фотографијата направена од орбитерот за гасни траги „ExoMars“ на Европската вселенска агенција (ESA), Марс го покажа своето мистериозно лице. За прв пат во историјата на ноќното небо на Црвената планета, откриен е меко зелен сјај, пригушен од темнината на марсовската ноќ.
Ова неверојатно откритие е резултат на истражувањето спроведено од планетарните научници од Универзитетот во Лиеж во Белгија под водство на Жан-Клод Жерар.
„Овие набљудувања се неочекувани и интересни за идните патувања на Црвената планета“, вели Џерард.

 

 

Научниците велат дека ноќниот сјај на Марс е предизвикан од редок феномен на атоми на кислород кои се рекомбинираат во молекули на диоксид (О2) на надморска височина од 40 до 60 километри во текот на зимата на Марс. Овој сјај е толку светол што може да стане водич за истражувачите кои се обидуваат да ја утврдат јасноста на ноќта на Марс.

За споредба, на Земјата, ноќниот сјај се појавува како слоеви на зелена, златна и црвеникава светлина поради рекомбинацијата на слободните атоми во молекули во атмосферата. Но, на другите планети, како што се Венера и Јупитер, ноќниот сјај има свои уникатни карактеристики, како секоја планета да открива свој единствен светлосен код.

  • xxx напиша:

    green screen in room xxaaaaa romale romali

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *