Мавсинрам е најврнежливото место на планетата: Погледнете што сѐ може да се случи таму за време на летната сезона

Индиското село Мавсинрам не е само најврнежливото место на Земјата, тоа е место на неверојатни феномени.
На најдождливото место на Земјата, кое се наоѓа во индиската држава Мегалаја, се случуваат настани кои на повеќето од нас ни изгледаат неверојатно. Овде, во малото село Мавсинрам, на северо-источниот дел на земјата, врнежите паѓаат до неверојатни 11.873 мм годишно. Ова е повеќе од десет пати повеќе од просечните годишни врнежи во Њујорк и четири пати повеќе од оние во Лондон.

 

 

 

Минатиот јуни се случи нешто неверојатно во Мавсинрама – 1003,6 мм дожд наврнале за 24 часа, што е еквивалентно на количината на врнежи што наврнале низ цела Индија за време на југозападниот монсун. Ваквите бројки звучат фантастично, но за жителите на Мавсинрам станаа секојдневна реалност.

Мавсинрам е познат по својата монсунска клима, каде што сезоната на дождови трае од јуни до септември, а врнежите можат да бидат навистина обилни. Не е невообичаено овој дел на планетата да има повеќе од 9 метри врнежи годишно, што го прави необично место.

Името на селото „Мавсинрам“ доаѓа од локалните зборови за „камен“ и „ладно“, што грубо се преведува како „место на студени камења“. Ова име се однесува на уникатните карпести формации и студената клима што го карактеризираат овој регион.

Оваа екстремна клима на Мавсинрам создава уникатни временски настани кои не се забележани во повеќето делови на светот. Еден од нив е формирањето на „черапуњи“ или живи водопади. Поради огромната количина на врнежи што паѓаат во овој регион, водата протекува низ карпите и тече по ридовите, создавајќи водопади и потоци кои брзо доаѓаат и си одат.
Дополнително, регионот доживува значителен број на грмотевици за време на сезоната на монсуните. Овие бури можат да бидат спектакуларни, со молњи и громови кои го осветлуваат небото.

 

 

 

Неверојатно е што и покрај тешкотиите што постојаниот дожд им ги предизвикува локалните жители, регионот Мавсинрам останува зелен и буен. Обилните врнежи ја поддржуваат вегетацијата и земјоделските полиња. Областа е позната по тропските шуми и зелените ливади.

Вегетацијата во Мавсинрам е исто така богата со биолошка разновидност. Влажноста и умерените температури овозможија разновидни растителни и животински видови да напредуваат во регионот. Мосинрам е познат по присуството на ретки орхидеи и други ендемични растенија кои се ризница за ботаничарите и љубителите на природата.

Климатските услови на Мавсинрам исто така го привлекуваат вниманието на туристите, научниците и љубителите на авантурите од целиот свет.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *