Маж се пожалил на начинот на кој неговата жена ги воспитува нивните деца, а еве што корисниците на Интернет му сугерираа!

„Жена ми е изнервирана од мене“, вака ја започнал својата приказна еден маж. Тој има 38, а неговата сопруга 37 години. Сопругот е уверен дека неговите родителски методи се точни, но сепак решил да побара совет од интернет корисниците за да докаже дека е во право.

 

 

 

Семејството има 3 деца: 12, 10 и 8-годишници. Мажот открил дека неговата сопруга секогаш се чувствува депресивно и лесно се нервирала. „Таа постојано се жали дека сето тоа е премногу. Се разбира, среќен сум што помагам и го правам мојот фер удел за децата или домаќинството, но никогаш не е доволно затоа што нејзините стандарди се премногу високи“.
„Таа инсистира дека еден од нас мора да биде буден во 6:45 секое утро за да се увери дека децата се подготвени и да го фатат автобусот што доаѓа во 7:45. Ѝ реков дека се доволно стари за да не им треба толку многу помош. Сите можат сами да се облекуваат и да си стават житарки и млеко, нема зошто да бидеме будни“.

„Таа вели дека житарките не се доволно добар појадок, им треба нешто посуштинско, особено на 12-годишното, и дека 10-годишното дете има АДХД и дефинитивно ќе има проблеми без помош наутро. Така, таа станува, јас не, па се нервира што никогаш не и давам одмор кога сè што треба да направи е само да се наспие наутро“.
„Исто така, таа е супер строга за времето поминато на екранот во текот на неделата и е исцрпена и напната од расправии со децата за тоа и вознемирена што не го поддржувам нејзиното строго ограничување од 2 часа дневно. Велам додека се заврши домашната, зошто да не и до спиење. Таа вели дека тоа не е здраво за нив, треба да си играат надвор или со игри и играчки, да читаат некои книги, да се забавуваат на повеќе начини. Се согласувам дека треба да уживаат во други работи, но не гледајќи зошто мораме да направиме толку ригидна граница“.

 

 

„Таа, исто така, сака да излегува за време на викендите и да прави работи како што се зоолошки градини, музеи итн., но потоа се жали на планирањето за излетот и на тоа колку најмладите стануваат нервозни до крајот на тоа, и повторно велам, ајде да се „оладиме“ и да одиме дома!“

„Јас сум ангажиран и активен родител, не се обидувам да избегам од тоа, но мислам дека не треба да и помагам на жена ми да се закопа во сопствените дупки што ги создала. Самата си го создава стресот, а потоа се врти кон мене за да го ублажам, што мислам дека е неправедно. Постојано и велам дека треба да прави помалку, а потоа нема да ѝ треба вакво ниво на помош. Дали сум во право?“

 

 

 

Овој коментар од маж доби најголем број лајкови (47.000):

„Стандардите на вашата сопруга се само…да се биде пристоен родител, а вие не го правите својот „фер дел“ ако не помагате со овие работи што ги сметате за „непотребни“. 8-годишно и 10-годишно дете со АДХД не се подготвени целосно да се подготват наутро, а тоа би го знаеле доколку не ја преспивате утринската рутина секој ден.
2 часа на екранот дневно е сосема разумна граница. И времето за семејството и активностите за збогатување се исто така важни. Можеби тие можат малку да се намалат, но „само олади дома“ цело време не е одговорот. Престанете да бидете мрзеливи и станете навистина ангажиран родител како вашата жена“.

 

 

Но, имаше луѓе кои се обидоа да го поддржат човекот:

„Нашето дете сакаше да се подготвува сам наутро од 10-годишна возраст или нешто повеќе. Веќе ја адаптиравме кујната, за да може да си направи закуска, за да може лесно да појадува“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *