Мажи внимавајте! Користењето на електронски цигари може да ви ги намали тестисите и бројот на сперматозоиди, вели нова студија

Користењето на „Vape“ апарати може да го намали бројот на сперматозоиди, да го намали либидото и да ги намали тестисите кај мажите, предупредуваат научниците.

Во експериментите на машките стаорци, експерти од Турција тестирале какво влијание има изложеноста на чад од електронски цигари и нормални цигари врз сексуалното здравје на глодарите.

 

 

 

Тие мереле колку сперма можат да направат животните, како изгледаат нивните тестиси под микроскоп и поставиле маркери на стрес во крвта и гениталиите.
Авторите напишаа: „Треба да се земе предвид дека иако течноста на е-цигарата е воведена како безопасна во студиите за откажување од пушење, таа може да го зголеми оксидативниот стрес и да предизвика морфолошки промени во тестисот“.

Но, обичните цигари – кои долго време се поврзани со машката неплодност – беа уште полоши во смисла на намалување на бројот на сперматозоиди и нарушување на сексуалната функција.
Главното ограничување на студијата беше фактот што беше спроведена на стаорци. Авторите на студијата веруваат дека е потребно многу поопширно испитување на ефектите од испарувањето врз човечките мажи.

Но, негативните ефекти на електронските цигари врз плодноста не се неосновани. Студијата од 2020 година, спроведена во Данска на повеќе од 2.000 мажи, покажа дека дневните корисници на е-цигари имаат значително помал вкупен број на сперматозоиди во споредба со оние што не ги користат. Никотинот долго време е поврзан со намален број на сперматозоиди и ниска густина на сперматозоиди, кога има помалку сперматозоиди на располагање за да се оплоди јајце клетката и да се започне бременост.

Се покажа дека тешките пушачи имаат пониска подвижност на спермата, што е уште еден начин да се каже способноста на спермата да патува низ женскиот репродуктивен тракт во потрага по јајце клетка за оплодување.

Се стравува дека токсичните хемикалии што се користат во електронските цигари со овошен или нане вкус, исто така, ќе го оштетат производството на сперма во телото и нивната способност да пливаат.

Во најновата студија, истражувачите од Универзитетот Џумхуриет во Сивас, Турција, погледнаа три групи стаорци.

Едната група беше изложена на традиционалниот чад од цигари од цигарите од брендот „Винстон“, додека друга беше изложена на пареа од „Joyetech eGo Aio 1500 mAh“. Трета група, контролната, не била изложена на ништо.

Тие ги мереле промените во бројот на сперматозоиди, како и големината на нивните тестиси, користејќи мерење познато како гонадосоматски индекс (GSI).

 

 

 

Стаорците кои биле изложени на пареа од е-цигари имале помал број на сперматозоиди, со 95,1 милиони сперматозоиди на милилитар за групата со електронски цигари во споредба со 98,5 милиони на милилитар за контролната група. Стаорците изложени на традиционален чад од цигари имале број на сперматозоиди од околу 89 милиони сперматозоиди/мл.

Поголемиот број на сперматозоиди обично се преведува на поголема веројатност да предизвика бременост.

Тие, исто така, бараа промени во областите каде што се произведува спермата, знаци на клеточна смрт, атрофија на ткивата и други маркери за негативно влијание врз здравјето.

Иако не се проучени кај луѓе, наодите на тимот додаваат на постојано растечкиот куп докази што укажуваат на подмолноста на е-цигарите, кои некогаш биле пофалени како побезбедна алтернатива за пушење во почетокот, па до средината на 2010-тите.

Оттогаш, научниците открија мноштво здравствени ризици поврзани со „Vape“ цигарите кои ја надминуваат зависноста од никотин, почнувајќи од висок крвен притисок, астма и други респираторни проблеми, до зголемен ризик од срцев удар и акутна повреда на белите дробови.

Повеќе од 12 милиони возрасни користат е-цигари, а милиони деца исто така ги користат и недозволено.

Уредите не испуштаат катран и други познати канцерогени супстанци како традиционалните цигари, пареата од нив е натоварена со тешки метали и други ризични соединенија кои за истражувачите се уште се во процес на идентификување.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *