Метеорит Фуканг: Неверојатен вонземски камен! Еден од најбараните и највредните метероити на земјата

Во 2000 година, турист се шетал во близина на планините Фуканг (Кина) и налетал на нешто импресивно. Тоа било камено-железен метеорит исполнет со кристали слични на саќе. Сега е најпознатиот метеорит во светот, но што го прави посебен?

 

Палазитски метеорити

Метеоритот Фуканг припаѓа на ретка класа на метеорити познати како палазити. Тие се карактеризираат со метални мрежи од никел-железо во кои се вградени кристали на силикатниот минерал оливин. Кога се сечат и полираат, палазитите покажуваат импресивен распоред на проѕирни кристали кои имаат типично зелена боја, но понекогаш имаат изразени жолти, кафеави или златни нијанси кои произлегуваат од атмосферските влијанија на Земјата.

Овие метеорити првично биле именувани од германскиот лекар и натуралист Петер Симон Палас, кој прв го опишал краснојарскиот палазит во 1772 година. Ова чудно парче железо го пронашол еден ковач во Сибир на почетокот на овој век и го донел на анализа во Санкт Петербург.

Поради нивниот впечатлив и необичен изглед, палазитите се сметаат за еден од првите признати вонземски материјали. Тие даваат уникатен поглед во длабоката внатрешност на нашиот Сончев систем како што се формирале пред околу 4,5 милијарди години. Се смета дека карпите се формирале во диференцирани астероиди (астероиди кои се поделиле на јадро и обвивка поради промените предизвикани од термички процеси).

Според О. Ричард Нортон, автор на Кембриџ енциклопедија на метеорити, палазитите „може да се сметаат за емулзија што не се меша, како маслото и водата“. За време на диференцијацијата, кристалите создадени со фракционирање ги одвојуваат двата главни минерали на телото, дозволувајќи му на минералот оливин да се акумулира длабоко во астероидот. Исто така, може да објасни зошто овие метеорити се толку необични – палазитите сочинуваат помалку од 0,2 отсто од сите познати метеорити на Земјата.

 

Историја на метеоритот Фуканг

На туристот кој го пронашол метеоритот му било невообичаено да набљудува чудни кристали и метали кои изгледале како да се држеле од примерокот од 1.003 килограми. На крајот решил да испрати примерок од карпата на анализа. Оттогаш, метеоритот е поделен на неколку парчиња. Моментално е еден од најбараните и највредните метеорити на планетата.

Во февруари 2005 година, најголемиот дел од оригиналниот примерок беше прикажан на саемот за скапоцени камења и минерали во Тусон. Во 2008 година, големо парче метеорит тешко околу 420 килограми беше ставено на аукција во Њујорк и се очекуваше да вреди над 2 милиони долари. Потоа, во 2021 година, Кристи објави дека продала помало парче од метеоритот Фуканг за 30.000 долари.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.