Милионерите ги повлекуваат средствата: Харвард и другите Универзитети од негова лига се соочуваат со загуба од милиони долари затоа што не ги осудиле терористичките напади на Хамас против Израел

Харвард и Универзитетот во Пенсилванија се најтешко погодени од реакцијата – со мноштво алумни кои ги повикуваат колеџите да се подобрат бидејќи некои целосно го отповикуваат нивното финансирање.

Милијардерот Кен Грифин го повика Харвард да заземе цврст став во одбрана на Израел и ги критикуваше студентите кои го бранат нападот на Хамас.

 

Поранешниот американски амбасадор Џон Хантсман Џуниор ја укина поддршката за Универзитетот во Пенсилванија откако го критикуваше нивниот став за конфликтот меѓу Израел и Палестина.

 

 

Училиштата би можеле да изгубат финансирање од огромни 487 милиони долари поради нивниот став, врз основа на тековните и претходните донации од оние кои зборуваат против колеџите.

Грифин вети 300 милиони долари на Харвард само оваа година, но го контактираше шефот на одборот на Универзитетот за да се пожали на недостатокот на одговор на претседателот Клодин Геј.

Последниот удар за Харвард е дека фондацијата Векснер целосно ја повлече својата поддршка од училиштето, откако донира најмалку 56 милиони долари во текот на 30 години.

Во соопштението на фондацијата се вели дека се чувствуваат „запрепастени и згрозени“ поради неуспехот на Харвард да заземе „јасен и недвосмислен став против варварските убиства на невините израелски цивили“.

 

 

Израелскиот милијардер Ајдан Офер и неговата сопруга Батија се повлекоа од извршниот одбор на Харвард, откако претходно донираа 20 милиони долари за училиштето. Форбс ја процени нивната вредност на 20 милијарди долари, меѓу 100-те најбогати луѓе во светот.

„За жал, нашата вера во раководството на Универзитетот е скршена и не можеме со добра волја да продолжиме да го поддржуваме Харвард и неговите комитети. Ги осудуваме оние кои сакаат да го обвинат народот на Израел за злосторствата извршени од терористичката организација Хамас.“, се вели во соопштението на парот.

Реакцијата дојде откако 34 студентски групи на Харвард се потпишаа на писмо во кое се обвинува Израел за масакрот на еврејскиот народ од страна на Хамас.

Во него се вели: „Ние, долупотпишаните студентски организации, го сметаме израелскиот режим целосно одговорен за целото насилство што се развива“.

 

Грифин изјави: „Грозно е што водачите на овие студентски групи не ги осудија веднаш терористичките злосторства од Хамас, туку наместо тоа го обвинија Израел за нив. Членовите на оваа група треба брзо да ги осудат постапките на омраза на нивното раководство и да побараат промена“.

Над десетина деловни директори се придружуваат на повикот за ставање на црната листа на студентите.

 

Милијардерот Бил Акман, повика студентите да бидат идентификувани, за да се осигура дека тој и другите извршни директори нема да ги вработат.

Акман донираше 17 милиони долари на Харвард во 2014 година, но неговиот сегашен став да го повика колеџот за недостиг од акција имплицира дека нема да бидат дадени дополнителни средства.

 

Извршниот директор на Аполо, Марк Роуан, ги повика оние што донираат на Универзитетот во Пенсилванија да го повлечат своето финансирање или да испратат само 1 долар во знак на протест.Колеџот беше погоден со повици за отпуштање на двајца високи членови на персоналот поради наводите дека дале „антисемитски“ коментари.

Роуан е дипломиран на UPenn’s Wharton Business School и донираше 50 милиони долари на Вартон во 2018 година заедно со неговата сопруга.

 

Поранешниот американски амбасадор Џон Хантсман, кој дипломирал на Универзитетот во Пенсилванија во 1987 година, исто така го критикуваше универзитетот и вети дека ќе ги запре донациите на неговите семејства. Неговиот татко, Хантсман постариот, донирал 50 милиони долари на училиштето до неговата смрт во 2018 година, при што Џон изјавил дека фондацијата ќе ја „затвори својата чекова книшка“ за идните донации.

Хантсман рече дека Универзитетот „стана длабоко запуштен на начини што го прават речиси непрепознатлив. Молкот на Универзитетот пред осудливото и историско зло на Хамас против народот на Израел (кога единствениот одговор треба да биде искрена осуда) е ново ниско ниво. Молчењето е антисемитизам, а антисемитизмот е омраза“, додаде тој.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *