Мислите дека сопругата ве изневерува? Имаме решение за вас, пратете ја на овој остров во Турција, ако е верна, ќе се врати…

Во Турција има мал остров кој се наоѓа во близина на Анталија, кој има три имиња истовремемо, а меѓу овие три имиња најлегендарно е „Островот на неверните сопруги”.

 

Тие велат дека турските мажи ги испратиле своите неверни жени на овој остров, а за ова не било потребно да се осуди сопругата за предавство, доволно било само едно сомневање. Така Турците лесно си ги решавале проблемите доколку наеднаш им здосадила сопругата. Факт е дека турчин според законот тогаш не можел да се разведе, туку да ја испрати сопругата на „превоспитување”.
Навистина, така се верувало дека ако жената е невина, тогаш може да се врати назад и дека околностите (рајот) сигурно ќе и помогнат во тоа. Меѓутоа, Турчинките не знаеле да пливаат, на островот немало чамци и се разбира, никој никогаш не се вратил од островот.
Островот на неверните сопруги се нарекува и Желка, но не затоа што на островот има желки, туку островот наликува на желка, која малку ја вади главата, опашката и шепите од под оклопот. И третото име на островот –  Глушец. Факт е дека благодарение на крајбрежните гребени, во минатото многу бродови се обидувале да се закотват кај него. И тогаш сите глувци што биле на бродот се упатиле кон најблиската почва, следени од морнарите, проколнувајќи го овој „остров на глувците“.

 

Во моментов, Островот на неверните сопруги е популарен кај туристите кои доаѓаат тука за да уживаат во локалните прекрасни плажи, одличните мижности за нуркање, неповторлива разновидна вегетација и неверојатните планински пејзажи. „Измамените” мажи, се сигурни дека турските сопруги испратени тука живееле доста добро на овој сончев остров. Но, кој знае што навистина се случило…

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *