Мистерија на денот: Во австралиско село заврнал дожд од риби

Жителите на малиот австралиски град Лајаману беа принудени да се засолнат од дождот, кој покрај вода со себе носеше и риби, од кои некои се уште беа живи.
Жителите беа изненадени кога живи риби „паднаа од небо“ за време на неодамнешното невреме. Локалниот советник Ендрју Џонсон Јапананга рече дека некои од рибите биле живи кога паднале, со големина од најмалку два прста.

 

„Некои сè уште се дружат во заедницата во базен со вода“, изјави тој за „ABC“. „Видовме дека некои паѓаат слободно на земја. А некои паѓаат на покривот. Тоа беше најневеројатното нешто што сме го виделе. Децата ги собираат и ги чуваат во шише или тегла“.
Експертите за временска прогноза веруваат дека ова е предизвикано од водните тела, заедно со рибите, кои се вшмукуваат во бури од моќни нагорни струи. Бурите потоа можат да патуваат стотици километри пред да се расфрлат и да ги испуштат рибите на долу.

 

Локалните жители сметаат дека овој феномен е Божји благослов, иако тоа не е единствено само за Лајаману. Сличен инцидент беше забележан во 2020 година во Јова, друг град илјадници километри оддалечен од Лајаману.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.