Мистеријата на античките велосипеди: митови или реалност и зошто никогаш претходно не биле споменати?

Древните индиски храмови, полни со тајни и мистерии, отсекогаш го привлекувале вниманието на истражувачите. Но, неодамна откриената скулптура во храм во Аман предизвика вистински бран контроверзии и појава на необични теории. Сликата на човек на велосипед во античко време е навидум невозможен феномен. Меѓутоа, како би можело да се случи ова?

 

Теоретичарите на заговор тврдат дека велосипедите биле дел од древната индиска култура илјадници години пред да бидат измислени. Оваа теорија се заснова на резба откриена на столб на храмот што прикажува човек на велосипед. Според нивната верзија на настаните, велосипедите биле дел од секојдневниот живот во античко време.

Меѓутоа, истражувачите и индиските службеници на храмот прашуваат: Зошто нема ниту едно спомнување на велосипеди во литературата, епиграфските докази или скулптурите од тоа време? Зошто оваа технологија не е развиена или спомната илјадници години претходно?

 

 

Офталмологот и аматерски истражувач д-р Р. Калајкован сугерираше дека сè може лесно да се објасни. Тој открил дека храмот бил реновиран во 1920-тите, кога велосипедите биле нови во областа. Можеби скулпторот едноставно видел некого на велосипед, бил импресиониран од пронајдокот и го фатил во камен како симбол на своето време.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *