Мистеријата на „камениот брод Масуда“: древен артефакт обвиен во мистерии

Во засенчените шуми на префектурата Нара се наоѓа едно од најмистериозните јапонски археолошки наоди – Масуда но Ивафуне, или, како што се нарекува, „камениот брод на Масуда“. Овој масивен гранитен монолит, кој се наоѓа во селото Асука, округот Такаичи, е доказ за изгубената култура и технологија.

 

Земјата Асука им е позната на археолозите по периодот на изградба на могили (250-552 н.е.) наречен Кофун Џидаи. Овие земјени могили во облик на клуч, опкружени со ровови, симболизираа моќ и вечност. Меѓу овие древни структури, „Masuda no Iwafune“ се издвојува по својата големина и мистерија. Со димензии 11 метри долг, 8 метри широк, 4,7 метри висок и тежок приближно 800 тони, овој „камен брод“ е еден од најголемите и најмистериозните камени артефакти во регионот.

Врвот на монолитот е издлабен со две квадратни дупки и линија на гребен паралелно со двете дупки, што му дава изглед за разлика од другите будистички споменици во областа. Вдлабнатините на основата на каменот може да укажуваат на техники што ги користеле античките градители за да ги измазнуваат рабовите на карпата.

 

Постојат неколку теории кои се обидуваат да ја објаснат природата и целта на Масуда но Ивафуне. Некои сугерираат дека тоа е религиозно место создадено од будистите, други дека служело како астрономско набљудувачко место, имајќи предвид дека линијата на гребенот на нејзиниот врв се совпаѓа со зајдисонце во одредени денови од годината кои биле значајни за древното јапонско земјоделство.

 

Интересно е тоа што Масуда но Ивафуне има сличности со друг познат мегалит, Иши но Ходен, кој се наоѓа во градот Такасаго. И двата монолити имаат слични испакнатини, иако Иши но Ходен нема видливи отвори. Денес, Иши-но-Ходен е светилиште посветено на шинтоистичкиот бог Ошико Џинџа, но неговата првична намена останува непозната.

 • Васе напиша:

  Факат е дека „Древните“ имале знаење да обработуваат камен, што е докажано на многу локации низ светот!
  Но, исто така е „факат“ дека тоа знаење е изгубено и до ден денес не ни е јасно како се изработени!!!
  П.С… Пирамиди, Стоунхенџ, Нан Мадол, Мачу Пикчу, Ангор Ват, Петра, Чиченица…

 • А бе ај напиша:

  Доаѓа дека нешто ги„збришало“ некои нации што биле понапредни и останале…абдалите од кои потекнуваме 🙂 ..нешто најблиску до Анунаките…

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *