Мистеријата за тоа зошто повеќе од 2.000 сиви китови умреле долж американскиот брег од 1980-тите можеби е РЕШЕНА – а причината е застрашувачка

Над 2.000 сиви китови се појавија мртви на брегот на Пацификот, по три необјаснети настани за масовно изумирање.

Во далечната 1986 година, популацијата на сиви китови направи импресивно враќање од работ на истребување, откако Меѓународната комисија за ловење китови издаде целосна забрана за комерцијално ловење китови.

 

 

 

Но, истражувачите оттогаш следеа серија нови и помистериозни масовни смртни случаи на величествените морски цицачи – вклучително и тековниот бран на истражувања што ги поврзува со климатските промени. Со децении, морските истражувачи шпекулираа дека смртните случаи се природен резултат на популациониот подем на сивите китови по забраната, бидејќи нивниот растечки број најде нова рамнотежа во синџирот на исхрана на северниот дел на Пацификот.

Сега новото истражување откри докази дека неодамнешните „невообичаени настани на смртност“ всушност може да се резултат на намалувањето на мразот на Арктикот, што ги намали залихите на преферирана храна на китовите: крајбрежни ракови, како ракчиња и скади. Всушност, овие илјадници сиви китови изгледаат како да умреле од глад додека нивниот екосистем исчезнува под нив.
„Ова се екстремни популациски промени што не очекувавме да ги видиме кај голем, долговечен вид како сивите китови“, според морскиот еколог Џошуа Стјуарт, кој ја водеше оваа истрага за необјаснетата смрт на китови.

Стјуарт и неговиот тим се фокусираа на трите необични и збунувачки масовни умирања што се случија откако популацијата  на сивите китови почна да се враќа во средината на 1980-тите.

Првиот бран се случи помеѓу 1987 и 1989 година, убивајќи најмалку 700 сиви китови во време кога способноста на научниците целосно да го следат секој кит беше ограничена.

Истражувачите беа способни да ги следат и пронајдат трендовите од смртта на сиви китови, составени од 1990 година од базата на податоци на Националната океанска и атмосферска администрација (NOAA) на САД. Кога се случи второто масовно изумирање помеѓу 1999 и 2000 година, настанот дојде со попрецизен број на смртни случаи од 651 кит.

Но, најзагрижувачки за истражувачите е најновиот и подолг настан за масовно изумирање, кој започна во 2019 година и сè уште е во тек од 26 септември 2023 година: досега умреле 688 китови. Во рок од шест месеци во 2019 година, околу 70 сиви китови беа пронајдени мртви, што доведе до голема загриженост од експерти од Калифорниската академија на науките.

 

 

„Последниот настан на смртност забави и има знаци дека работите се вртат“, додаде тој, „но популацијата продолжува да се намалува“.

Истражувачите открија нова причина за подолготрајниот настан кој започна во 2019 година: топењето на морскиот мраз на Арктикот го пресече синџирот на исхрана од кој зависат сивите китови. Прво, намалувањето на мразот доведе до губење на зелените алги што растат на неговото подморско лице, што, пак, доведе до помали и помалку здрави популации на главната храна на сивите китови, крајбрежни ракови како ракчиња и скади.

„Сите овие фактори се спојуваат за да го намалат квалитетот и достапноста на храната на која се потпираат“, рече Стјуарт.

Во екот на китовите, видот достигнуваше околу 25.000 сиви китови – но поради умирањето и намалената стапка на наталитет, истражувачите рекоа дека популацијата сега е на 14.500 единки и оди надолу.

Сепак, морските истражувања навистина гледаат зраци на надеж во долгата еволутивна историја и интелигенција на сивите китови како вид. Морскиот цицач преживеал и се адаптирал низ стотици илјади години светска историја, во леденото доба и други еколошки пресврти, што значи дека ризикот од целосно истребување е прилично низок.

„Не би рекол дека постои ризик од губење на сивите китови поради климатските промени“, според мислењето на Стјуарт.

„Но, треба критички да размислуваме за тоа што би можеле да значат овие промени во иднина“.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

  • ATOmjZKwnsdg напиша:

    MPgLOZhEmIVA

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *