Мистериозен објект оддалечен милијарди светлосни години од нас ослободува силни изливи на енергија во шема слична на чукање на срцето

Мистериозен објект оддалечен милијарди светлосни години од Земјата исфрла силни изливи на енергија во шема што е слична на отчукувањата на срцето.

Тим од астрономи, предводени од Технолошкиот институт во Масачусетс (МИТ), го собраа она што е формално познато како брзи радио рафали (FRB), кои се интензивни радио бранови кои обично траат неколку милисекунди.

Новооткриениот FRB, сепак, опстојува до три секунди – околу 1.000 пати подолго од просекот. Сигналот, означен како FRB 20191221A, во моментов е најдолготрајниот FRB, со најјасна периодична шема, откриена до денес.

Иако истражувачите не се сигурни за изворот, тие се сомневаат дека сигналот потекнува од радио пулсар или магнетар, од кои и двете се типови на неутронски ѕвезди – екстремно густи, брзо ротирачки срушени јадра на џиновски ѕвезди.

Првиот FRB беше откриен во 2007 година, предизвикувајќи лов за наоѓање на изворот и се надеваме дека ќе ги открие тајните за просторот помеѓу галаксиите со проучување на патеката на сигналот.

Даниеле Мичили, постдоктор во Кавли Институтот за астрофизика и вселенски истражувања на МИТ, во изјавата рече: „Нема многу работи во универзумот што емитуваат строго периодични сигнали. Примери за кои знаеме во нашата сопствена галаксија се радио пулсарите и магнетарите, кои ротираат и произведуваат зрачна емисија слична на светилникот. И ние мислиме дека овој нов сигнал може да биде магнетар или пулсар на стероиди.“

Брзите радио рафали – опишани како „кратки и мистериозни светилници“ – се забележани во различни и далечни делови на универзумот, како и во нашата сопствена галаксија. Нивното потекло е непознато, а нивниот изглед е непредвидлив.

Откритието на FRB 20191221A беше направено од канадскиот телескоп за мапирање со интензитет на водород (CHIME). CHIME (канадски експеримент за мапирање со интензитет на водород), сместен во Британска Колумбија, Канада, има четири цилиндри во форма на буквата У со должина од 328 метри, што му овозможува да детектира сигнали од кога универзумот бил меѓу шест и 11 милијарди години. И овој телескоп го зголеми речиси четирикратно бројот на брзи радио рафали откриени до денес.

Главната разлика помеѓу новиот сигнал и радио емисиите од нашите сопствени галактички пулсари и магнетари е тоа што FRB 20191221A се чини дека е повеќе од милион пати посветол.

Мичили рече дека светлите блесоци би можеле да доаѓаат од далечен радио пулсар или магнетар кој вообичаено е помалку светол додека се ротира и од некоја непозната причина исфрлил воз од брилијантни рафали, „во редок прозорец од три секунди што CHIME за среќа бил позициониран да го фати. “, додаде тој.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.