Мистериозна кружна структура пронајдена во Грција ги запрепасти археолозите

Извонреден камен споменик стар 4.000 години во облик на прстен е откриен на рид на грчкиот остров Крит.

Структурата од бронзеното време од 1.800 квадратни метри беше пронајдена на врвот на ридот Папура, северозападно од градот Кастели, и беше откопана за време на ископувањата за голем аеродромски проект.

Локалитетот сега го истражуваат археолозите кои мислат дека можеби имал ритуална или религиозна цел.

Лавиринтската структура се состои од осум концентрични камени прстени, дебели во просек 1,4 метри, а некои сè уште стојат на височини до 1,7 метри.

 

Архитектите на новооткриената структура биле од минојската култура на Крит, кој е познат по своите светилишта, места на ридови и планински врвови за кои се верува дека се користеле во античките ритуали.

Овие локалитети често содржат извонредни примери на минојска уметност, вклучително и религиозна архитектура, теракотни фигурини на животни и луѓе, а во некои случаи и одвоени делови од телото – наведени како „вотивни екстремитети“ кои биле понудени во молитва или како благодарност за исцелувањето.

Но, не е јасно дали кружната структура на ридот Папура би се квалификувала како светилиште – освен нејзината локација на врвот на ридот, таа не е слична на која било друга минојска структура пронајдена до денес.

Во соопштението, грчкото Министерство за култура сугерира дека „можеби периодично се користела за евентуално ритуални церемонии кои вклучуваат консумирање храна, вино, а можеби и дарови“, поради големото количество животински коски пронајдени внатре.

 

Главниот период на употреба на структурата, 2000–1700 п.н.е., спаѓа во средноминојскиот период. Во тоа време, населението на островот драстично се зголемило, особено во Кносос, Фаистос и Малија. Со овој бум започнала изградбата на минојските палати на Крит, за да се задоволат потребите на растечкото општество.

Палатите биле изградени на места кои биле користени за заеднички церемонии илјадници години. Околу 1750–1700 п.н.е., многу структури биле уништени; водечка теорија се земјотресите.

По 1450 пр.н.е., на островот доминирале микенците од грчкото копно, а многу од светилиштата на врвовите кои биле широко распространети во минојската култура престанале да се употребуваат.

Остатоците од керамика од неопалатискиот период (околу 1750–1470 п.н.е.) ги наведуваат археолозите да мислат дека локалитетот можеби продолжил да се користи и во средноминојскиот период.

Министерството сакаше да ја увери јавноста дека структурата ќе биде заштитена од модерна градба, барем засега.

„Ова е уникатно откритие од голем интерес. Има решенија, археолошките истражувања на споменикот да бидат завршени и тој да биде целосно заштитен“, вели археологот Лина Мендони, грчка министерка за култура.

„Приоритет на сите нас е заштитата на споменикот… Сите ја разбираме важноста и вредноста на културното наследство“

 • Васе напиша:

  Не ми е јасно како е можно со модернава технологија (Google Earth) да не е откриена до сега?
  Излегува да не тргнале да градат аеродром, којзнае дали ќе била откриена!
  А, на Месечината се откриени дупки во кои живеат вонземјани!

 • alex напиша:

  I grkociganite i tataristancite, se brkaat, da bidat najstari na svetot!!!😁
  A prvite se doselile od Etiopija,(2000 godini,ne moze da obelat),a drugite od Tataristan.
  Toa im e istorijata. Dzabe se penjavat. 🤣🤣🤣

 • Vasil напиша:

  Bugarite za vreme na Jugoslavija bea sirotinja !!!
  Dovagaa vo Makedonija da probat sto e toa
  cokolado i izlisno e da se zbore za niv !!!
  Da ne bese Crnoto more tolku ke gi primea vo
  EU ??????

 • PERE напиша:

  A BE BUGARCE CIM VIE SE ZAMARATE SO NAS NIE SME NESTO.
  NAJ PRETSTAVENA DRZAVA KAJ VASITE I GRCKITE VESTI E MAKEDONIJA.

  DA ZIVEE NAJMILA NAJUBAVA DRZAVA MAKEDONIJA

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *