Мистериозната црна пирамида на Алјаска: факт или фикција?

Античките пирамидални структури отсекогаш го привлекувале вниманието на научниците и другите истражувачи, било да се тоа антички структури во Гиза или само приказни за неистражени пирамиди некаде во близина на Алјаска. Денес ви ја раскажуваме приказната за Даг Мутшлер, поранешен контраразузнавач на САД, кој тврди дека открил огромна црна пирамида скриена во планинските региони на овој снежен агол на САД.

 

 

Во септември 1989 година, Мутшлер беше префрлен во Форт Ричардсон на периферијата на Енкориџ и неговиот свет засекогаш се промени. Во овој момент, без помош на „Google Maps“ и друга модерна технологија, Даг користел стара училишна мапа. Открил нешто чудно: енклава со бело осветлување во планините која не била истражена. Оваа област, која не ги задоволуваше стандардите на експертите, веднаш ги разбуди сомнежите на Мутшлер. Тој потсетува дека на мапата пишувало: „Оваа област досега не е испитана“.

„Со моето потекло во контраразузнавање, знаев дека нешто кријат“, рече тој во видеото на каналот на „Квест“ на Јутјуб.

Мистериите станаа уште поголеми во 1992 година, кога Кина ја изврши својата најголема подземна нуклеарна експлозија во историјатк а. Експлозијата била толку силна што ударните бранови се почувствувале дури и на Алјаска. Информациите за овој настан стигнаа до американските брегови, а локалните новински станици почнаа да го истражуваат случајот.
Тогаш се појави тврдењето на Даг за џиновска подземна пирамида. Според него, пирамидата била поголема од Гиза, надминувајќи ја по големина за речиси 20 метри. А најинтересно беше тоа што нејзината локација соодветствува токму на таа неистражена област на неговата стара училишна мапа.

Меѓутоа, кратко време по ова сензационално откритие, Даг наиде на мистериозни настани. Извештајот што тој очекуваше да го види следниот ден никогаш не се појави. Тишината на радиото го остави со прашања, а Даг отиде во локалната радио станица за да добие копија од извештајот. Сепак, менаџерот на станицата тврди дека никогаш не била објавена приказна за џиновската пирамида.

Во меѓувреме, помлад репортер го слушнал разговорот и го предупредил Даг: „Двајца момци дојдоа и ги зедоа лентите“. Ова значеше само едно – некој беше многу заинтересиран да го скрие овој извештај.

Поминаа скоро две децении, а приказната продолжи да го прогонува Даг. Во 1993 година, тој отиде во Форт Мид во Мериленд, каде што се чуваат обемни архиви со воени документи. Архиварот на институцијата го забележал овој инцидент и го одвел Мутшлер до редактираните документи. Втората кутија, означена со „Алјаска“, се чинеше дека го привлекува како магнет. Ја зел папката, не знаејќи што содржи. Но, наскоро се појавиле двајца сомнителни момци, кои изјавија дека нема право да се проучуваат овие документи.

 

 

 

Речиси дваесет години подоцна, тој побара помош од Линда Мултон Хау, истражувачка новинарка добитничка на Еми награда, позната по нејзината работа на уфологија и теории на заговор. Линда почнала активно да ја истражува оваа приказна, обидувајќи се да најде потврда за тврдењата на Даг.

Линда почнала да ги повикува сите кои можеби знаат нешто за џиновската пирамида и кои можеле да ги потврдат чудните тврдења на Даг. Надежта почнала да згаснува се додека не ја контактирало анонимно лице.

„Некој ми се јави и ми кажа дека има огромна пирамида под земја во Алјаска. Таква, што никој не ја знае“, рече таа.

„Тој ја нарече „темна пирамида“ и рече дека е направена од цврст црн камен и е висока 167 метри“.

Сепак, и покрај сите напори, пирамидата никогаш не беше пронајдена. Можеби еден ден, тајните на северните падини на Алјаска ќе станат достапни за истражувачите, а светот ќе ја дознае вистината за оваа неверојатна мистерија под земја.

  • Васе напиша:

    Значи, да му веруваме на збор на контраразузнувачот!? Наместо да си ја работи работата на која е поставен (да шири лаги), тој испитува каде е црната пирамида! Да работе во КЗ на исток, одамна би го снемало! Замислете некој од нашата Агенција да излегува во медиумите со разно-разни тврдења! Па Стево веднаш би го сменил!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *