Мистериозната црна прашина од астероидот Бену, којшто се урна на Земјата, ги загрижува научниците на НАСА

Експертите на НАСА се збунети од мистериозната црна прашина што беше откриена во уредот испратен од вселената на Земјата со примероци од опасниот астероид Бену. Работата за понатамошно отворање на канистерот е привремено прекината.
По мисија долга 102.000 километри, малa примерок капсула слетала во пустината Јута во Соединетите држави во неделата, 24 септември. Меѓутоа, при отворањето на научен канистер во вселенскиот центар Џонсон во Хјустон, научниците открија нешто необично – црна прашина и остатоци.

 

 

 

„Научниците и инженерите го отстранија капакот и видоа црн прав и остатоци на површините на одделот за авионика „TAGSAM“ и механизмот за собирање примероци. Оваа прашина ќе се анализира за да се утврди дали навистина е материјал од астероидот Бену“, објасни портпаролот на НАСА.

Вниманието на научниците го привлече и механизмот за собирање примероци „TAGSAM“, сместен на горниот дел од панелот за авионика. Откако ќе се одвои од контејнерот, ќе се стави во запечатена кутија за испорака со азотна средина. Ова ќе му даде на тимот доволно време внимателно да го отстрани примерокот.

Бену, наречен „најопасниот астероид во Сончевиот систем“, стана предмет на долгоочекуваното истражување. Научниците се надеваат дека примероците од астероидот ќе овозможат подобро разбирање на можните средства за одвраќање доколку се приближи до Земјата во септември 2182 година.

 

 

 

Податоците собрани од мисијата „OSIRIS-REx“, исто така, ќе им помогнат на научниците подобро да ги разберат астероидите кои би можеле да влијаат на Земјата и да ги информираат идните напори за отклонување на астероидите.
За да ги истражат овие прашања, научниците мора внимателно да ги зачуваат, заштитат и ракуваат со примероците на астероиди, кои ќе бидат испитани и складирани во нова установа за чување, управувана од одделот за истражување и истражување на астроматеријали на НАСА, или „ARES“, во вселенскиот центар Џонсон во Тексас.

Во наредните недели е планирана прес-конференција на која ќе бидат претставени првите резултати од анализата на примерокот од прашина од астероидот. Она што е во прашање не се само научни откритија, туку и нашата идна безбедност. Научниот тим практикува максимална концентрација, земајќи ја предвид деликатноста на процесот на расклопување, за да избегне какво било оштетување на примерокот.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *