Мистериозни пештери стари 1000 години, биле дом на протеран крал долго време, додека пак сите мислеа дека се вештачки направени

Се веруваше дека тие се создадени многу подоцна. Но, вистинската приказна се покажа како поинтересна и помистериозна.

Во Британија се наоѓа округот Дербишир, а во него има цела мрежа на вештачки пештери на црквата Сидро. Не толку одамна, историчарите веруваа дека тоа се природни формации, од кои направија место за рекреација во 18 век. Сега се покажа дека тие се стари 1200 години и биле изградени од рацете на десетици христијани.

 

 

Истражувачката експедиција за проучување на пештерите ја предводеше археологот Едмунд Симонс. Тој со себе донел цел тим научници, меѓу кои беа експерти од Институтот за културно наследство на Кралскиот универзитет за земјоделство. Тие одлучија дека овие пештери се најстарите живеалишта пронајдени во Обединетото Кралство. Пештерите вклучуваат неколку „соби“ и капела. Има подови, прозорци и врати.

Ова не е природна пештера. Не можам да замислам процес кој би создал ѕидови, врати, прозорци, а камоли колони, рекол Симонс на самиот почеток на студијата. И се покажало дека е во право. Кога научниците го лансирале дронот, го виделе оригиналниот план на структурата. А формата на прозорците и внатрешните столбови ги доведоа до идејата дека целиот овој раскош и припаѓа на саксонската архитектура. Потоа истражувачите продолжиле со своето истражување и ги одвеле до англиканската црква Света Марија и Свети Хардулф, основана во седмиот век. Се наоѓа на 7 километри од пештерите. Потоа археолозите го зазедоа Свети Хардулф, но најдоа само едно спомнување за него во една книга од 16 век: Свети Хардулф живее во ќелија во карпа, во близина на реката Трент.

 

 

После тоа се свртеле кон локалниот фолклор и тука станало поинтересно. Излегува дека во легендите тој бил директно поврзан со Ердвулф, кралот на северното англосаксонско кралство Нортамбрија. Едноставно кажано, тоа било истата личност. Но за него се знае повеќе: да, тој бил крал, а во 806 година бил симнат од власт. После тоа, тој изгледало како да исчезнал од светот, но неговата смрт не беше спомената. И Симонс верува дека обесчестениот крал стана пустиник, тогаш тоа не било новина – и се населил во пештерите на црквата Сидро. Не било невообичаено сменетите или пензионирани членови на кралското семејство во овој период да започнат религиозен живот. Добијте светост и, во некои случаи, канонизација. Живеењето во пештера како пустиник би било еден начин да се постигне ова.

 

 

Овие пештерски живеалишта честопати биле игнорирани од историчарите, но тие се веројатно единствената недопрена станбена зграда што преживеала од саксонскиот период, додава Симонс. Строго кажано, тогаш немало обединета „Англија“ или „Велика Британија“. Имало неколку кралства, од кои едното било управувано од Ердвулф. Се викало Нортумбрија и се наоѓало на местото на сегашната област Дербишир. Најверојатно, посрамениот „пустиник“ живеел во пештерите не сам, туку со цела свита следбеници.

 

 

И дека Сидро црквата се сметала за „редизајн“ на обични природни пештери, виновен е Сер Роберт Бурдет. Тие биле во негова сопственост, па малку го преправил нивниот изглед, но не ја допрел внатрешноста. И таму направил место за одмор и „врска со природата“ за своите богати пријатели и нивните разгалени придружници. Затоа, научниците не обрнуваа внимание на пештерите – тие ги сметаа за играчка од 18 век за богатите луѓе. Но, се покажа дека ова е најстарото преживеано живеалиште во Велика Британија.

 

 

  • Pero напиша:

    Тој што го пишувал текстот е неписмен. Се додека не научи да пишува (да се врати во основно училиште) негови (нејзини) текстови да не се објавуваат. Меша времиња !

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.