Мистериозни суштества се појавија на плажите во Австралија

Неодамна на плажите во Австралија почнаа да се појавуваат мистериозни суштества, предизвикувајќи голема врева меѓу локалните жители и онлајн заедницата.

 

Едно од овие мистериозни суштества беше откриено во близина на градот Аделаида (Јужна Австралија) и веднаш стана предмет на внимание не само кај локалните жители, туку и низ целиот свет благодарение на социјалните мрежи. Шокантна фотографија од откритието е објавена на популарниот форум Редит, каде авторот се надевал дека ќе добие објаснување за потеклото на ова чудно суштество.

 

На прв поглед, мистериозните суштества измиени од океанот изгледаат без облик, како желе и покриени со светло жолти точки. Многу корисници на социјалните мрежи рекоа дека изгледаат како вонземјани. Овие фотографии навистина можат да направат да се чувствувате како да гледате нешто од друга галаксија.

Сепак, морски биолог фрли светлина на оваа мистерија. Тој објасни дека суштеството на фотографијата е колонија на еден „вид на асцидијан“, морски организми кои се наоѓаат во крајбрежните области.

„Секоја од овие мали жолти точки е посебно животно, наречено зооид, но сите тие се генетски идентични во колонијата“, напиша специјалистот.

 

Суштеството е уникатна комбинација на ‘рбетник и без’рбетник организам, објасни тој. На фотографијата е видот Botrylloides leachii.

И покрај нивниот чуден изглед и споредби со вонземски форми на живот, тие се апсолутно безбедни за луѓето и не претставуваат закана за животната средина. Овие организми навистина изгледаат мистериозно, но тие се само една од многуте неверојатни работи што можат да се најдат во австралиските океани.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *