Мистериозни тибетски дискови стари 12.000 години дешифрирани како дневници на некои напредни минати цивилизации. Дали станува збор за вонземјани?

Мистериозните камени дискови ги прогонуваат научниците околу сто години, хипотезите за нивното потекло се која од која поневеројатна.

Во 1938 година, професорот по археологија Чи Пути од Универзитетот во Пекинг ги истражувал пештерите на Тибет со своите студенти. Во планините Бајан-Кара-Ула, учениците пронашле чудни погребувања во една од пештерите. Од тумбите на гробовите излегувале коски многукратно поголеми од човечките, но по изглед многу слични на нив.

 

Со ископувањата се откриени скелети кои наликуваат на човечки, но со поголеми коски. Можеби уште повеќе слични на коските на голем мајмун. Учениците се запрашале: кој толку внимателно би ги закопал посмртните останки на мајмуните?

Но, научниците во пештерата не пронајдоа само чудни скелети, туку таму ги чекаа и други поинтересни артефакти – камени дискови со дијаметар од околу триесет сантиметри, испрекинати со слики од овошје, дрвја, сонце, месечина и чудни симболи. Колку се пронајдени во пештерата не е познато. Чи Пути донел околу стотина со себе во Пекинг.
Истражувањата покажаа само старост на дисковите – 12 илјади години. Но, како и од кого се направени не можело да се утврди. И тогаш дисковите почнаа да го обвиткуваат ореолот на мистеријата сè повеќе и повеќе.

 

 

Сè започна со појавата на одреден мистериозен истражувач. Тој наводно бил претставник на Универзитетот во Пекинг по име Цум Ум Нуи. По четири години проучување на мистериозните симболи на дисковите, тој пријавил дека успеал да ги дешифрира записите. И тој издал сензационална изјава дека ова е дневник на вонземјаните од Дропа кои пристигнале на нашата планета во потрага по ново место на живот. Нивната планета умирала, била испратена група за пребарување во потрага по нов свет. Вонземјаните посетиле многу светови додека не стигнале на нашата планета. Еве пример за содржината на дневникот.

Сепак, настапот на Цум Ум Нуи се сметал за неубедлив, едноставно не му верувале. По неговото фијаско, истражувачот заминал во Јапонија и набрзо умрел таму. А оние кои сакале да ги истражуваат неговите достигнувања не наоѓаат ништо за овој човек, тој стана уште една мистерија во оваа приказна. Но, името на камењата Дропа им било доделено на овие мистериозни артефакти.

Во 1984 година, Австралиецот Ернст Вегерер фотографирал два диска од камен Дропа во музејот Банпо во Кина. Тој се обидел да открие какви хиероглифи се напишани на дискот. По овој настан директорот на музејот од непозната причина добил отказ, а дисковите биле отстранети од изложбата.

Во 1994 година, германскиот научник Хартвиг ​​Хаусдорф бил заинтересиран за овие дискови во музејот, но никој од вработените не можел да му каже ништо разбирливо за нивното место на живеење.

Не посетија неколку дискови од мистериозната колекција. Испитувани се во 1987 година. Утврдено е дека каменот има многу висока содржина на кобалт, што не е типично за копнените камења, што му додава дополнителна цврстина. Тие исто така забележале дека со алатките што луѓето требало да ги имаат пред 12.000 години, невозможно е да се исцртаат толку тенки линии и мали симболи на толку тврд камен. Тие исто така рекоа дека дисковите „зујат“ кога се проучуваат со осцилоскоп.

 

По 1994 година, стана невозможно да се најдат какви било информации за овие дискови. Некои веруваат дека се мешаат со кинески би-дискови. И сега тие се изложени во некои музеи на Небесната империја под името на овие дискови. Какви дискови навистина биле и кој ги создал сега е сосема невозможно да се одреди.

Останува само да веруваме или да не веруваме во извештајот на мистериозната личност Цум Ум Нуи. Па, истражувањето на научниците беше објавено во магазинот „Sputnik“, што значи дека овие дискови се разликуваат од кинеските би дискови, вклучително и по старост.

 • Pero напиша:

  nezanam sto e cudno, pa ne sme nie edinstvenite koi postoele i postojat na zemjava… samo toa sto ni go zatvaraat mozokot, toa e druga rabota, ima zapisi deka uste Aleksandar se sretnal na 2 pati soletecki diskovi, i vojskata strelala so streli, pa toa stoi zapisano, samo koj saka da veruva

  • Rade напиша:

   Znaev deka ke imas komentar i na ovaa tema, edvaj cekav da go docitamntekstot za da vidam koe e tvoeto mislenje. Ti brat si skroz otiden.

   • Јане напиша:

    Всушност,Перо има сосема легитимно право да коментира тука,тоа што си го навредил без никаква причина укажува на фактот дека ти си скроз отиден со психата а не Перо!
    За овие дискови има напишано цела книга,целиот случај е заташкан од кинеската влада така да не тролај во иднина туку читај повеќе!

  • KRAL напиша:

   batonga imas psiho tropna supstanca konzumirano ti xaxaxaxaaxxaxax

  • Nekoj напиша:

   e vo ovaa rabota e vo pravo. samo nekoi gliupi izkomentirale

 • Daniel напиша:

  На овој универзум не сме само ние

 • Yadavendra напиша:

  Ako se proucuva najstarata postoecka civilizacija na planetava-Vedska koja e opisana so knizevnoto pismo Sanskrit, se ke bide jasno!
  Lugeto imale golemi dimenzii i fiz.sila kako i intelegencija I duhovna cistota!
  Tie bile mnogu napredni vo sekoj pogled i komunicirale so drugite planeti!

 • DERTROIT напиша:

  PUSTO MAKEDONCE.AKO NE KOMENTIRA APOKALIPSA KE FATI
  STETA SO NESUM PUSTO MAKEDONCE SE KE ZNAEV

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.