Мистериозниот ходник закопан длабоко во Големата Пирамида во Гиза ги возбуди научниците кои го истражуваа од 2016 година, па за прв пат го презентираа на јавноста!

Мистериозен скриен коридор закопан длабоко во египетската Голема пирамида Гиза е виден овие денови за прв пат во јавноста.

Научниците го открија преминот во 2016 година, но не сакаа да го оштетат споменикот стар 4.500 години за да добијат пристап до него, па започнаа со години долг проект за да ги преземат најпознатите тајни што може да ги држи ходникот.

 

 

Користејќи ендоскопска камера и техника наречена мионска радиографија со космички зраци, експертите успеаја за прв пат да го мапираат коридорот и да потврдат дека е долг 9 метри и широк 2,1 метри.
Тие, исто така, рекоа дека најверојатно е дизајниран да помогне во прераспределбата на тежината на пирамидата околу влезот или друга сè уште неоткриена комора.

Пирамидата висока 146 метри, која била изградена како кралски погребни комори околу 2560 година п.н.е., е единственото од седумте чуда на античкиот свет што сè уште стои.
До изградбата на Ајфеловата кула во 1889 година, таа беше и највисоката градба направена од човечка рака некогаш изградена.

 

Официјалните лица денеска го објавија наодот и рекоа дека недовршениот коридор, кој се наоѓа зад главниот влез, може да придонесе за знаење за изградбата на пирамидата.

Најверојатно бил изграден за да ја намали тежината на пирамидата или на главниот влез, 7 метри подолу, или на друга сè уште неоткриена комора или простор, според Мостафа Вазири, шеф на египетскиот Врховен совет за антиквитети.

 

„Ќе продолжиме со нашето скенирање, па ќе видиме што можеме да направиме… “

Пет соби на врвот на погребната комора на кралот во друг дел од пирамидата, исто така, се смета дека биле изградени за да се прераспредели тежината на масивната структура.

 

 

„Можно е фараонот да има повеќе од една погребна комора“, додаде Вазири.

Научниците го открија коридорот преку мионска радиографија со космички зраци, пред да добијат слики од него со внесување на ендоскоп со дебелина од 6 мм преку мал зглоб во камењата на пирамидата.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.