Мистериозниот подземен „влез“ во близина на Големата пирамида во Египет ги збунува археолозите

Археолозите открија мистериозни структури скриени под површината во близина на Големата пирамида во Египет, која би можела да биде непозната гробница изградена пред 4.500 години.

Тимот користеше радар што продира на земја на Западните гробишта во Гиза, откривајќи аномалија во облик на L што се појави како влез во комората подолу.

 

Во гробницата се наоѓаат посмртните останки на кралот Хуфу, кој ја нарачал иконската пирамида, членовите на неговото семејство и високи функционери, што укажува на тоа дека под песокот може да се крие уште една елитна гробница.

Структурата во облик на L е до 1,8 метри под површината и исполнета со песок, за што истражувачите шпекулираа дека е намерно направено откако била конструирана за да го блокира влезот во „комората“ уште речиси 9 метри подолу.

„Структурата може да биде вертикални ѕидови од варовник или шахти што водат до структура на гробница“, споделија истражувачите во студијата.

Сепак, тие истакнаа дека ќе биде потребна дополнителна истрага за да се утврди неговиот вистински идентитет.

Користејќи ги скенерите, тимот утврди дека карактеристиката во облик на L е долга околу 9,7 метри и широка околу 15 метри.

 

Истражувачите шпекулираа дека структурата би можела да биде мастаба, подземна правоаголна гробница со рамен покрив типично изграден од варовник или кал.

„Има вертикална осовина поврзана со подземна комора. „Повеќето такви места се затрупани под песок и не е лесно да се лоцираат нивните точни позиции од површината.“, се вели во студијата.

Првиот автор на студијата Мотојуки Сато, професор во Центарот за североисточни азиски студии на Универзитетот Тохоку во Јапонија, изјави за Live Science дека тој и неговиот тим се сигурни дека структурите не се природен феномен бидејќи „обликот е премногу остар“.

 

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *