„Мојот сопруг ги троши нашите заштеди криејќи се од мене, а моментално имаме финансиски проблеми. Решив конечно да ставам крај на тоа!“

Од сите нијанси на брачниот живот, управувањето со финансиите во домаќинството е основен столб на рамнотежата и безбедноста на семејството. Меѓутоа, кога оваа деликатна рамнотежа е загрозена, може да настанат длабоки конфликти. Таква е приказната за протагонистката на нашата статија, која се најде фатена во вознемирувачка дилема: нејзиниот сопруг ги троши семејните заштеди за цели кои таа не ги одобрува, а тоа ја загрозува финансиската стабилност што тие макотрпно ја изградиле.

„Мојот сопруг и јас сме заедно повеќе од девет години, а до минатата година не ми падна на памет да ги разделиме нашите финансии. Јас отсекогаш сум бил штедачот, а тој, трошачот. Отпрвин не ми пречеше бидејќи имавме две примања. Не бевме богати, но живеевме удобно. Пред неколку години мојот сопруг имаше тешка сообраќајна несреќа и сега веќе не може да работи, па јас станав единствениот хранител. Сега добива инвалидска пензија, но процесот за да ја добие траеше четири години. За тоа време ги намаливме заштедите на нула, речиси изгубивме сè и ни се зголемија долговите“.

 

 

 

„Кога ја прими исплатата што му следува, го замолив само да плати заем за автомобил и да заштеди дел од него. Тој не го стори ниту едното ниту другото. Наместо тоа, тој ги потроши сите тие пари, а јас не можев да отплатам ниту еден од долговите што ги собравме низ годините. Во последно време можам да заштедам пари од платата, но не многу, а планирам да отплатам некои долгови откако ќе имам доволно заштедени пари. Знаеше дека штедам за тоа. Пред околу еден месец забележав дека недостасуваат повеќе од 700 долари од нашите заштеди и го прашав што се случило. Ми кажа дека им ги позајмил на родителите. Го прашав кога ќе ми вратат бидејќи ми требаа тие пари, но тој не беше сигурен.

Го изгубив паметот во тој момент. Никогаш не ме праша, не сме разговарале за тоа. Тоа го направи зад мојот грб затоа што знаеше дека ќе се налутам и ќе одбијам да им ги позајмам нашите пари. Имавме голема кавга и мислев дека после тоа ќе престане да прави работи зад мојот грб, но не го стори тоа“.

 

 

„Вчера ја проверив мојата сметка и исчезнаа уште илјада долари. Каде отидоа? Тој им ги дал на своите родители. Така, јас му кажав отворено дека од тој ден нема да имам никаква врска со неговата страна од семејството. Ако сака да им ги позајми сите пари, во ред е, но јас нема да работам 60 часа неделно за да продолжи да ги дава нашите пари. Планирам да одам во банка и да ги подигнам сите пари од мојата сметка и да отворам нова на која тој не може да пристапи. Дали ги земам работите во свои раце?“

 

 

 

Некои едноставни практики можат да помогнат да се избегне конфликт и да се одржи хармоничен однос во управувањето со финансиите на парот. За секое од нив треба однапред да се договорат двата партнера.

Зборувајте отворено за пари: Комуникацијата е клучна. Седнете заедно и разговарајте за вашите приходи, трошоци, долгови и финансиски цели. Да се ​​биде искрен и транспарентен ќе помогне да се избегнат недоразбирањата и да се изгради доверба.
Поставете буџет заедно: Создавањето буџет како двојка ви овозможува на двајцата да бидете јасни за тоа колку пари влегуваат и излегуваат секој месец. Вклучете се во овој процес и заедно одлучете како да ги распределите ресурсите за да ви биде удобно со донесените одлуки.
Дефинирајте заеднички финансиски цели: Имајќи заеднички цели, како што се штедење за куќа, одмор или образование на вашите деца, тоа може да ве зближи и да ви даде причина да работите како тим. Заедничкото прославување на финансиските достигнувања исто така ја зајакнува врската.
Редовно прегледувајте ги финансиите: Правете редовни финансиски прегледи, месечни или квартални. Ова ќе ви овозможи да го прилагодите буџетот, да разговарате за сите поголеми промени и да бидете сигурни дека и двајцата сте свесни за финансиската состојба на домаќинството.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *