„Мојот сопруг мора да исполни 3 услови пред да забременам, но го одбива последниот услов. Дали барам премногу?“

Мојот сопруг (35) и јас (32) сме во брак веќе три години. Во последно време, тој почна да инсистира да има бебе со мене, откако првично се договоривме да немаме деца. По долго размислување, направив список со услови што треба да ги исполни пред да се согласам да забременам. Верувам дека е фер, бидејќи јас би го преземала најголемиот дел од жртвата.

 

Моите 3 услови се:

1- Тој мора да биде подготвен привремено да се повлече од неговото заедничката фирма со неговиот брат во првите три години од животот на нашето дете. Слично на барањето на сопругата на брат му кога им се роди дете. Тој треба да се заложи за подеднакво
споделување на обврските без да очекува од мене да преземам поголем дел од работата.

2- Мора да го почитува мојот избор на метод на раѓање, без разлика дали е природен, царски или индуциран. За мене е клучно да се чувствувам удобно и да имам контрола за време на процесот на породување.

3- Мора да се согласи да направи вазектомија откако ќе останам бремена. Тоа е затоа што посакувам само едно дете и претпочитам да не се потпирам на хормонска контрацепција.

 

Кога разговарав за првите два услови со мојот сопруг, тој се чинеше дека се согласи со нив по кратко размислување. Но, кога ја споделив идејата за вазектомијата, тој цврсто одби сметајќи дека не може да се преговара. И покрај моите обиди да ја разберам неговата перспектива, неговите објаснувања останаа нејасни, оставајќи ме несигурна за нашите следни чекори. Меѓутоа, како што јас бев упорна, тој на крајот избувна во лутина, велејќи: „Апсолутно го одбивам тоа; тоа е омаловажувачко“.

Дали барам премногу? Како можеме да работиме заедно за да најдеме компромис кој е фер кон двајцата?