„Мојот сопруг секогаш лета прва класа, но ме тера мене и децата да летаме со економична – луѓето велат дека треба да се разведам“

Една жена предизвика дебата откако откри дека кога патува со своето семејство, нејзиниот сопруг лета во прва класа, додека таа и нејзините деца се оставени во економична. Писмото го напиша до билтенот на Њујорк Тајмс „The Ethicist“ во кој филозофот Кваме Ентони Апија им нуди на читателите совети за нивните дилеми.

Според нејзиното објаснување, сопругот „секогаш или плаќа, или добива надградба во првокласна кабина“, оставајќи ги децата во економична.

 

 

Таа призна дека кога семејството летало за Париз на ноќен лет, тој ја оправдал својата надградба велејќи дека децата (12 и 16) можеби се чувствуваат сами ако таа патува со него и ги остави во задната кабина, што таа го опиша како „не фер“. Таа додаде дека на децата не би им пречело да седат во економична класа додека родителите летаат заедно во прва класа, но не знае дали тоа би било неправедно кон нив.

И како врв на се жената го заврши своето објаснување велејќи дека предлогот на нејзиниот сопруг за решавање на проблемот е да одат со различни летови, за таа да не се чувствува лошо поради нееднаковста, што таа го опишува како вродена себичност во неговото размислување.

Таа напиша: „Дали грешам? Среќни сме што патуваме и сакаме да патуваме заедно, но сепак е многу чудно“.

Одговарајќи на писмото, Кваме напиша дека „современиот брак е наменет за партнерите да бидат еднакви, во кој секој партнер се однесува кон другиот со почит, обѕир и достоинство“. Тој додаде дека во бракот, двете страни треба да имаат збор за значајните одлуки, земајќи ги предвид удобноста и преференциите на другиот. Но, продолжи тој, се чини дека сопругот има „друг став“, истакнувајќи дека „мисли дека бидејќи тој е купувач на билети во семејството, неговите сопствени преференции имаат приоритет“. На крајот, тој посочи дека „создавањето поголема рамноправност“ би можело да биде одговорот.

Голем број читатели се чинеше дека се ужаснати од дилемата, при што многумина ги споделија своите ставови.

Еден напишал: „Ова е основа за итен развод“.

Друг се согласи, додавајќи: „Не треба ни да го читам. Развод!“

А третиот додаде: „Мислев дека ова ќе биде лошо кога ќе го прочитам.. тоа е многу полошо отколку што замислував“.

А една стујардеса напиша: „Стјуардесите гледаат дека тоа се случува секојдневно и сметаат дека е за осуда. Честопати јавно му „сугерирав“ на овој тип на мажи дека нудењето на своето место во прва класа на сопругата или едноставно одбивањето на надградбата за да може сè уште да седи со неа, можеби е соодветен избор“.

Меѓутоа, други зазедоа поинаков пристап и ја критикуваа жената затоа што рекла дека би сакала да лета во прва класа, а децата да ги остави економично.

Еден напишал: „Сите одговори со сочувство за неа кога таа со задоволство ќе му се придружи и ќе ги остави децата. Таа е себична како и тој, нула сочувство“.

Во меѓувреме, други предложија решенија за дилемата, а некои рекоа дека парот може да се менува наизменично.

Па на чија страна сте вие?

 

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *