Морничави суштества слични на вонземјани со повеќе нозе откриени во џунглите на Танзанија

Научниците открија нов род и пет нови видови на милипеди во оддалечените џунгли на Танзанија во југоисточна Африка.

Милипедите биле откриени додека истражувачите го проучувале растот на дрвјата и виновата лоза во планините Уџунга во Танзанија, според Универзитетот на Саншајн Коуст (УСС) во Австралија.

 

Помеѓу шумското ѓубре и лабавата почва, професорот на УСС, Енди Маршал, рече дека неговиот тим ги пронашол стоногалките, чии глави ги опиша како ликови од „Војна на ѕвездите“.

„За време на нашата теренска работа за мерење на обновувањето на шумите снимаме стоногалки од сите големини, бидејќи тие се одлични показатели за здравјето на шумите, но не го сфативме значењето на овие видови додека миријаподолозите не ги процениле нашите примероци“, рече Маршал.

Тој истакна дека новооткриените стоногалки се долги неколку сантиметри и имаат по околу 200 нозе.

Најголемите африкански милипеди можат да пораснат до 35 сантиметри долги. Според Одделот за конзервација во Мисури, најголемиот вид милипеди во Северна Америка е околу половина од должината и е долг 15 сантиметри.

Маршал забележал дека пронаоѓањето на новиот род и вид на милипеди ја покажува количината што останува да се открие во тропските шуми.

Според USC, новиот род се нарекува Udzungwastreptus, додека петте нови видови се Lophostreptus magombera, Attemsostreptus cataractae, Attemsostreptus leptoptilos, Attemsostreptus julostriatus и Udzungwastreptus marianae.

Примероците од милипедите се донесени во Природонаучниот музеј на Универзитетот во Копенхаген во Данска.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *