Можете ли да направите шах мат во еден потег: 98% од луѓето ќе се откажат и не можат да го видат

Треба само да размислите и да запомните разни можни трикови.

Интересно е, во главниот проблем (кој треба да го реши проблемот со загревањето), каков претходен потег направи Белиот, па што настана таква ситуација на таблата? Читајте меѓу редови…

 

Загревање. Белиот стартува – шах мат во еден потег

Главна задача. Црното стартува – шах мат во еден потег

Напишете ги вашите размислувања за решението во коментарите.