„На 16 години ми беше дијагностицирана полова дисфорија за помалку од еден ЧАС и ми беше направена операција за промена на полот по само два прегледа… Ги тужам лекарите кои трајно ме осакатија“

Жена која тврди дека итно била однесена на операција за трансродови лица, ги тужи лекарите кои и дале двојна мастектомија како дете.

На Лука Хејн и е направена неповратната операција на 16 години и тврди дека операцијата и оставила секојдневни болки, додека хормонските лекови можеби и ја одзеле шансата да стане мајка.

 

 

 

Девојката, која сега има 21 година, претрпела трауматизирачки неколку години како тинејџерка кога нејзините родители поминале низ жесток развод и исчувал човек кој го запознала на интернет. Таа станала сè поповлечена и поминувала повеќе време на интернет, каде што почнала да следи транс инфлуенсери и се уверила дека е родена во погрешен пол.

Лука, од Минесота, тврди дека и била дијагностицирана родова дисфорија од страна на терапевт во рок од еден час за време на нејзината прва сесија и била упатена на сигурна операција по нејзиниот втор состанок.

Таа изјави: „Поминував низ најтемниот и најхаотичен период во мојот живот, и наместо да ми се пружи потребната помош, овие лекари го потврдија тој хаос во реалност“.
Таа додаде: „Мислам дека децата никогаш не можат да се согласат да им се одземат суштински целосните телесни функции на млада возраст пред да знаат што значи тоа. Ми зборуваа за медицинска интервенција за која не можев целосно да ги разберам долгорочните влијанија и последици“.

Тужбата која г-ѓа Хејн ја поднелаво Небраска ја обвинува родовата клиника на Медицинскиот центар на Универзитетот во Небраска (UNMC) за несовесно работење и бара финансиска штета. Лука вели дека тужи за финансиска компензација и одговорност.

 

 

 

Во нејзината жалба од 28 страници, таа вели дека кога се вратила кај лекарите за да им каже дека се кае за операцијата и рекле да побара советување за ментално здравје. Во тужбата се тврди дека нејзиниот лекар тогаш рекол: „Претпоставувам дека ова е само дел од вашето менување на полот“.

Но, третманите, наводно, ја оставиле со трајни лузни, длабок глас и непостојани хормони. Таа, исто така, тврди дека има болки во зглобовите, лумбалниот ‘рбет, рацете, зглобовите, лактите и карличната област како резултат на хормонска терапија, додавајќи дека нема да може да дои и можеби е неплодна.
Лука е најновиот таканаречен „детранзиционер“ кој презема правни дејствија против нејзините лекари во судски спорови, кои би можеле да се покажат клучни во жестоката дебата во Америка за правата на трансродовите лица и медицинските процедури, особено оние за децата.

Тужени се д-р Ахиа Амура, лекар по ОБ/ГИН и Меган Смит-Саланс, терапевт,  д-р Пери Џонсон, кој ја извршил операцијата, и д-р Стефан Бариентос, кој асистирал во операцијата. Тие се обвинети за лекарска грешка во жалбата, која бара и судење.

 

 

 

Во 2017 година, Лука била натерана од постар маж од друга држава да му испрати сексуално експлицитни слики. Кога таа одбила да испрати повеќе, тој и се заканил. Таа се преплашила и полициата биле известена. Трауматизирана од нејзината онлајн средба со постариот маж, Лука се запрашала дали би било најдобро воопшто да нема гради. Таа почнала да ги истражува прашањата за сексуалноста на интернет и пронашла трансродови инфлуенсери кои се залагаат за хормони и хирургија.

Нарачала врзивно средство за гради, била префрлена од училиште за само девојчиња и го сменила своето име. Лука почнала да се идентификува како машко и им кажала на своите родители  дека е трансродова. Поради она што го научила на интернет, мислела дека отстранувањето на градите може да и помогне на нејзината ментална состојба.

По само 55 минути во нејзината првична сесија во јули 2017 година, Лука тврди дека клиниката направила „навремена“ дијагноза на нарушување на родов идентитет.

Во октомври 2017 година, г-ѓа Смит-Саланс го упатила Лука на клиниката за пол за двојна мастектомија. Пред операцијата, Лука престанала да носи врзива за градите неколку месеци поради постојана болка во ребрата.

Таа била подложена на неповратна операција на 26 јули 2018 година, за која во жалбата се вели дека „не била способна да се согласи“. Лука вели дека првата недела по операцијата била „еден од најлошите периоди во нејзиниот живот“.

Откако ја објави својата приказна во јавноста, Лука се зближи со околу 20 други детранзиционери. Во последните неколку години, многу држави презедоа чекори за ограничување или забрана на грижата за трансродовите лица под 18 години. Неколку лекарски здруженија велат дека ваквата здравствена заштита спасува животи кај група склона кон самоубиства.

 

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!