На 90% од луѓето им е тешко да ја решат оваа математичка задача. Погледнете и размислете кој би требало да биде бројот што треба да стои наместо прашалникот?

Математичките задачи ја подобруваат меморијата и концентрацијата бидејќи бараат внимание на деталите. Со решавање на вакви загатки развивате вештини за анализа на информации и наоѓање врски помеѓу различни нешта.

Значи, задачата е следна: погледнете ги овие серии на броеви, пронајдете ја логиката во нивниот распоред и заменете го бројот наместо прашалникот.
Обидете се да ги анализирате броевите и нивната врска едни со други за да го откриете бројот што недостасува. Сигурни сме дека ќе успеете!

За да го видите точниот одговор, скролувајте надолу.

 

 

Дали веќе го имате точниот број? Ајде да го провериме!

Решение

Точниот одговор е 18.

Шемата во овие бројки е како што следува: првиот број се множи со вториот, а потоа првиот број се додава на добиениот производ. Одговорот во овој пример е третиот број. Вака изгледа:

1. ред: (4х1)+4=8

2 ред: (3х2)+3=9

3 ред: (2х8)+2=18

Решавајте повеќе математички задачи, дури и ако изгледаат премногу лесни. Тоа го одржува вашиот ум остар!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *