„На аукција купив напуштена куќа во Сицилија за само 1 ЕВРО и ја претворив во дом од соништата!“

Една жена откри како откупила имот во италијанското село каде што пораснале нејзините баба и дедо и го претворила во нејзиниот дом од соништата.

 

 

 

Мередит Табоун (43) од Чикаго, слушнала дека советите на Сицилија продаваат на аукција напуштени куќи со почетна понуда од 1 евро за обновување на селото.

Зградата немала струја и вода, а покривот бил густ со азбест.
Понудите започнувале од само 1 евро – но таа дала на аукција 4960 евра и набргу дознала дека таа е успешниот купувач неколку месеци подоцна.

 

 

 

Мередит ја чинело 750 евра да ангажира тим за отстранување на покривот на еколошки безбеден начин.
Мередит потоа ја купила празната куќа во соседството за 30.000 евра – и потрошила 46 месеци и 236.000 евра за да ги спои заедно и да изгради куќа од соништата.

Оттогаш, Мередит купила две куќи за гости во истото село за вкупно 30.000 евра и една напуштена зграда за 60.000 евра, која ја претвора во галерија и кафуле.

Мередит рече: „Куќата беше во многу лоша состојба, но на многу начини беше се што очекував да биде и повеќе. Имаше толку многу шарм! Имаше толку интересни архитектонски детали, што навистина можеше да се види историјата што доаѓа низ ѕидовите. Но, тоа беше фиксатор-горен, во најмала рака.

Мередит Табоне знаела дека семејството на нејзиниот татко Мајкл потекнува од Сицилија. Но, таа не знаела повеќе додека не почнала да истражува како да добие италијанско државјанство во 2016 година. Таа открила дека неговиот прадедо, Филипо Табоне, потекнува од Самбука ди Сицилија, мало село во Сицилија.

 

 

Во јануари 2019 година – една година по барањето за нејзиното италијанско државјанство – Мередит прочитала напис за луѓе кои наддаваат за куќи од 1 евра во Италија. Таа дознала дека ја добила куќата во мај 2019 година и почнала да работи еден месец подоцна.  Во август 2020 година, таа го купила соседниот дом преку приватна продажба. Со помош на архитект, Мередит ја претворила еднособната зграда во викендица со четири спални. Тие поставија врати, прозорци и ѕидови – како и закопани електрични жици – за да ја претворат зградата во дом.

 

 

Споделувајќи ги нејзините три врвни совети за реновирање имот во странство, Мередит рече: „Бидете трпеливи, процесот ќе потрае, научете го локалниот јазик ако можете и забавувајте се со него!“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.