На површината на Марс има дупка, а научниците немаат поим што има внатре

На луѓето посетители на Марс им треба некаде да се засолнат од радијацијата, температурните промени и бурите од прашина што ја измачуваат планетата. Ако планетата е нешто како Земјата или Месечината, може да има големи подземни цевки со лава во кои би можеле да бидат сместени засолништа. Срушените делови од цевките од лава, наречени покривки, би можеле да обезбедат пристап до овие подземни засолништа.

 

 

 

Дали оваа дупка на Марс води до поголема подземна пештера?

Оваа слика е направена со камерата од научниот експеримент со висока резолуција (HiRISE) на извидувачкиот орбитер на НАСА (MRO).

Јамата е широка само неколку метри и се наоѓа во регионот Арсија Монс на Марс. Арсија Монс е еден од трите заспани вулкани во групата од три вулкани Тарсис Монтес.
Регионот Тарсис во Тарсис Булџ е огромна вулканска рамнина која е широка илјадници километри. Тој е покачен во споредба со остатокот од Марс и во просек е околу 10 км над просечната височина на планетата. Очигледно, регионот бил вулкански активен во минатото, а карактеристиките како јамата се директен резултат на античката вулканска активност.

 

 

 

Неколку јами во регионот Арсија Монс може да бидат срушени прозорци или отвори во подземни цевки од лава. Сепак, има многу неизвесност. Сликата на еден од нив покажува осветлен страничен ѕид, што може да укаже дека тоа е само цилиндрична јама.

 

 

Дупката на прикажаната слика може да биде само јама или вратило, а не влез во пештера или цевка од лава. Тие се наоѓаат на хавајските вулкани, каде што се нарекуваат јамски кратери. Тие не се поврзуваат со долги пештери или цевки од лава. Тие се резултат на колапс што се случи многу подлабоко под земја.
На Хаваи, јамските кратери се со длабочина од 6 до 186 метри и широки од 8 до 1140 метри. Јамата Арсија Монс на водечката слика е длабока само околу 178 метри.

 

 

Многу се размислува за тоа како да се истражат овие лунарни пештери и цевки од лава, вклучително и концептуални дизајни за роботи кои би можеле да ги истражуваат. Можеби на Месечината, астронаутите би можеле да се засолнат во живеалишта на надувување во овие цевки, каде што се заштитени од температурни промени, радијација и микрометеорити.
Но, Марс е друго прашање. Нема причина цевките од лава да не постојат на Марс. Всушност, гравитацијата на Марс е многу послаба од гравитацијата на Земјата и тоа би требало да овозможи многу поголеми цевки.