На жена која постојано се чувствувала пијана ѝ било најдено нешто чудно во цревата

На жена која постојано се чувствувала пијана и покрај тоа што не пиела алкохол и била дијагностицирана ретка состојба.

И покрај тоа што не пиела, лекарите почувствувале мирис на алкохол од здивот на 50-годишната жена и мислеле дека е пијана. На крајот, тие откриле дека таа има ретка состојба кога габите во нејзините црева произведуваат алкохол.

 

Помалку од 100 случаи на оваа состојба, наречена авто-пивски синдром, се пријавени од доцните 1940-ти.

Оваа чудна состојба се случува кога бактериите и габите во дигестивниот систем ги претвораат јаглехидратите од храната во алкохол.

Новиот извештај во Canadian Medical Association Journal вели дека жената, која престанала да пие поради нејзината религија, продолжила да завршува во болница чувствувајќи се многу поспана и со нејасен говор. Го изгубила апетитот и често заспивала додека се подготвувала за работа или готвење. Не можела да работи бидејќи била многу поспана.

Нејзиното семејство потврдило дека таа не пиела и нејзините симптоми се подобрувале по две недели, но се повторувале на секои еден до два месеци. Секој пат, лекарите ѝ дијагностицирале алкохолна интоксикација и откривале високо ниво на алкохол во крвта.

 

Исто така, неколку пати била проверувана од психијатри за знаци на нарушување на употребата на алкохол, но никој не открил знаци на зависност.

На нејзината седма посета, лекарите откриле дека таа била лекувана од неколку инфекции на уринарниот тракт и дека земала многу антибиотици.

Тие веруваат дека антибиотиците ги убиле добрите бактерии во нејзините црева, дозволувајќи им на габите да ја преземат контролата. Таа добила антифунгални лекови и била на диета со малку јаглехидрати за да ги изгладне габите од шеќер.

После еден месец симптомите ѝ поминале, а по четири месеци полека почнала повторно да јаде јаглехидрати. Меѓутоа, состојбата се вратила и таа морала да се врати на диетата со малку јаглехидрати.

 

Д-р Рахел Зевуд од Универзитетот во Торонто и нејзините коавтори напишаа во журналот на канадската медицинска асоцијација: „Авто-пивскот синдром има големи социјални, правни и медицински влијанија врз пациентите и нивните семејства. Нашата пациентка го посетуваше одделот за итни случаи неколку пати, беше прегледана од интернисти и психијатри и беше задржана според Законот за ментално здравје пред да биде дијагностицирана. Ова покажува колку е важно лекарите да бидат свесни за оваа состојба за правилна дијагноза и третман“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *