Набта Плаја: ѕвездените тајни на античките цивилизации од 6400 година п.н.е

Откритието на Набта Плаја, сместено во огромните пространства на источна Сахара, ни овозможува да дознаеме повеќе за древните цивилизации. Овој антички локалитет, откриен од археолозите во 1974 година, се покажа како необичен астрономски центар, создаден долго пред изградбата на египетските пирамиди.
Според археолозите, „Nabta Playa“ датира од периодот помеѓу 6400 и 3400 п.н.е. Зградата е ритуален центар и е мистериозен камен круг кој потсетува на Стоунхенџ. Овој дизајн, чиј распоред на камења наликува на соѕвездието Орион, укажува на познавање на астрономијата кај древните жители на Сахара.

 

 

 

Невообичаените хипотези предложени од Роберт Баувал и Томас Брофи во нивниот труд насловен како „Црна генеза“ сугерираат дека камениот круг одговара на Орионовиот појас на летната краткоденица, што претставува древна ѕвездена мапа.
Ова откритие укажува на постоечкиот точен систем на астрономски набљудувања, претворајќи ја „Nabta Playa“ во еден вид учебник за астрономија на отворено.

Исчезнувањето на креаторите на Набта Плаја околу 3400 п.н.е. се случува истовремено со појавата на цивилизациите во долината на Нил, што индиректно може да укаже на миграцијата што се случила.

Радиојаглеродното датирање и анализата на локацијата покажуваат дека астрономското знаење на Набта Плаја можеби влијаело на раниот Египет, особено на изградбата на пирамидите.

  • Васе напиша:

    Факати… Сахара се простира на површина од 9.000.000 км2, 50x е поголема од плоштината на САД. Пред 11,000 години била савана – зелена, богата со вегетација, вода… Теренот почнал да се менува пред 8,000 години. Кој знае што се има под целиот тој песок!!!??? Да дуне некој силен ветер и да го отера тоа песоко у океано, па да видемо!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *