Над 150 студенти и вработени на универзитетот во Северна Каролина „се дијагностицирани со мноштво тумори и болести“ откако во училници се пронајдени токсични хемикалии

На повеќе од 150 лица, вклучувајќи студенти, вработени и алумни, им е дијагностициран рак и други болести за кои се верува дека се поврзани со изложеност на токсини во По Хол, зграда на Државниот универзитет во Северна Каролина.

 

 

 

Салата беше затворена во ноември 2023 година поради високите нивоа на полихлорирани бифенили (PCB), познати канцерогени. Меѓу засегнатите лица е Сара Глед, поранешна студентка која почина од рак на дојка за која се верува дека е поврзана со нејзиното време во По Хол. Нејзиниот сопруг Роби Глед е фокусиран на подигање на свеста наместо да бара компензација.

 

 

Кристи Луис, друга алумна, доживеала здравствени проблеми додека посетувала часови во По Хол, подоцна дијагностициран со рак на тироидната жлезда и ангиосарком. Џенифер Волтер, исто така алумна, се соочила со рак на тироидната жлезда и синовијален сарком.

 

 

Изградбата на зградата во 1971 година се совпадна со ерата кога вообичаено се користеа ПХБ, но подоцна беа забранети поради здравствени и еколошки грижи. Изложеноста на ПХБ е поврзана со оштетување на црниот дроб, лезии на кожата, респираторни проблеми и рак кај животните, класифицирани како „веројатно канцерогени“ за луѓето од ЕПА. Истрагата на државата NC за токсичните нивоа на По Хол започна во август 2023 година, што доведе до нејзино затворање во ноември. Сепак, одлуката на универзитетот да ја запре федералната евалуација на опасност по здравјето (HHE) предизвика загриженост кај засегнатите поединци, поттикнувајќи повици за дополнителни истраги за да се обезбеди здравјето и безбедноста на заедницата.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *