Најголемиот резервоар со литиум во светот е пронајден во супервулканот Мекдермит Калдера во Невада – со скапоцен метал вреден 1,5 трилиони долари што може да ја поттикне светската технологија!

Геолозите го открија она што тие веруваат дека би можело да биде најголемото наоѓалиште на литиум во светот и тоа во древен супервулкан долж границата Невада-Орегон во САД.

Глина која содржи до 40 милиони метрички тони благороден метал беше идентификувана низ калдерата МекДермит, долга 45 километри – речиси двојно повеќе од она што беше пронајдено во солените места во Боливија, кои долго време го држат рекордот за најмногу наслаги на литиум.

Додека количината на литиум се заснова на проценки – нема дупчење – научниците открија високи концентрации на литиум во калдерата од 1970-тите.
Од 2022 година, просечната цена на литиум карбонат за батерии беше 37.000 долари за метрички тон, што значи дека вулканот потенцијално се наоѓа на благороден метал вреден 1,48 трилиони долари.

 

 

 

Корпорацијата „Lithium Americas“ со седиште во Канада планира да започне со ископување веќе во 2026 година, да го ископува регионот во следните 40 години, а потоа да ја наполни јамата. Сепак, планот беше критикуван поради влијанието на рударството врз животната средина и тврди дека локацијата е на светата земја на Индијанците“.

Литиумот е критична компонента за батериите кои напојуваат сè, од паметни телефони до електрични возила и соларни панели – а Кина доминира на пазарот со децении бидејќи 90 отсто од металот што се ископува е рафиниран во земјата.
Аноук Борст, геолог од Универзитетот „KU Leuven“ кој не бил вклучен во студијата, изјави за „Chemistry World“: „Ако верувате во нивната проценка, ова е многу, многу значајно наоѓалиште на литиум. Тоа би можело да ја промени динамиката на литиумот на глобално ниво, во однос на цената, безбедноста на снабдувањето и геополитиката.

Се верува дека Мекдермит Калдерата се формирала пред околу 19 милиони години, а последен пат еруптирала пред 16 милиони години. Геолозите веруваат дека ерупцијата ги турнала минералите од земјата на површината, што оставила смектитна глина богата со литиум. Од експлозијата настанале и дефекти и фрактури кои овозможиле литиумот да се издигне на површината на кратерот. Езерото се формирало во калдерата по последната ерупција, а тимот ги анализирал седиментите, наоѓајќи високи концентрации на литиум.

Тимот сподели во студијата објавена во „Science Advances“ дека тие рачно избрале примероци од глинест камен од Калдерата МекДермит и откриле дека тие исто така имаат висока концентрација на литиум.

 

 

Претходното дупчење во Такер Пас, лоцирано во близина и во сопственост на „Литиум Америкас“, има 13,7 милиони тони еквивалент на литиум карбонат и претходно беше познато како најголемо наоѓалиште во САД.

За да идентификуваат кои супервулкани ги нудат најдобрите извори на литиум, истражувачите ја измериле оригиналната концентрација на литиум во магмата. Бидејќи литиумот е испарлив елемент кој лесно се префрла од цврст во течен во пареа, тешко е директно да се измери, а неговите првични концентрации се слабо познати.

Тимот гледаше ситни делови од магма заробени во кристали за време на растот во комората на магмата. Овие „топени подмножества“, целосно затворени во кристалите, ја преживуваат суперерупцијата и остануваат недопрени во текот на процесот на атмосферски влијанија. Како такви, инклузиите на топење ги запишуваат оригиналните концентрации на литиум и други елементи во магмата.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *