Најјасната слика од Марс! „НАСА“ направи панорамска фотографија од планетата со камера од 2.5 гигапиксели!

Американската вселенска агенција „НАСА“ ја објави најдеталната слика од Марс досега. Резолуцијата на панорамската фотографија е 62,5 гигапиксели и ја сними марсовската почва, камењата, карпите, небото и трагите на роверот „Perseverance“, со кој е добиена сликата.

Сликата е направена во кратерот Језеро, а специјалистите на „НАСА“ објавија краток видео преглед на најдеталната панорама на Марс, а Рејчел Кроњак, членка на истражувачкиот тим, во коментарите ги запознала гледачите со глетките на делтата на реката, која наводно овде течела во античко време. Г-ѓа Кроњак зборуваше за седиментни карпи, покажа траги од роверот и од местата за земање примероци.

Претходниот рекорд за резолуција на панорамска слика беше поставен од роверот „Curiosity“ во 2020 година, тој доби слика од 1,8 гигапиксели од кратерот Гејл. Новата фотографија од 2,5 гигапиксели е составена од 1.118 поединечни слики направени од системот за камера „Mastcam-Z“ поставен на главата на „Perseverance“.

Сликите се направени помеѓу 12 и 20 јуни. Целосната верзија на сликата има големина од 3,85 GB – секој може да ја преземе од веб-страницата на „НАСА“ .

Древната делта на реката е од големо значење за науката: експертите на „НАСА“ се надеваат дека истрајноста ќе помогне да се одговори на прашањето дали некогаш имало живот на Марс, барем микроорганизми. Овде уредот собира примероци, кои потоа ќе бидат доставени на Земјата за проучување.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.