Најмистериозната пирамида во Египет: тајна која не смее да се открие

Оваа пирамида може да биде клучот за разбирање на вистинската цел на пирамидите. Таа се наоѓа недалеку од големото трио пирамиди во Гиза, на само неколку километри. Но, не само што не водат екскурзии таму, малкумина знаат за тоа. И дури и најпочитуваните египтолози можат само да сонуваат да го залепат својот љубопитен нос таму. Оваа пирамида се негува како зеница и случајно, тој дел таму е воена база. Така, властите имаат добра причина да не пуштат никого во пирамидата. Но оние кои имале среќа да ја посетат пред забраната раскажуваат неверојатни работи.

Оваа пирамида се нарекува Завиет ел-Аријан или пирамида на Каба. Но, дали оваа пирамида била пирамида е многу контроверзно прашање. Што претставува таа? Повеќе како урнатини или темел. Во споредба со гробниците во Гиза, изгледа многу бледо. Во Египет има многу такви урнатини. Можеби затоа никој не обрна внимание на пирамидата на Каба.

Некои истражувачи веруваат дека тоа не е пирамида, дека се урнатини на некоја друга структура. Прв пат пирамидата Каба била спомената во 1839 година. После тоа, научниците долго време барале влез во неа. И целосните ископувања започнале во 1900 година од страна на Александар Барсанти.

И тогаш започнало се

Научниците откривале многу необични работи. Пирамидата била поделена на два дела. И дури повеќе личела на бункер отколку на вообичаените пирамидални комори. Она што се сметало за погребна комора било на длабочина од 37 метри. Наместо саркофаг, на подот била вградена камена овална бања. Строго ориентирана по оската север-југ. Во центарот имало блок од гранит тежок 43 тони. Како можел да биде таму? Која армада работници би можела да го однесе таму?

Дали пирамидата припаѓа на Каба е условно. Телото не е пронајдено, но во близина на пирамидата, пронашле неколку сереки (хералдички знаци на фараоните) со името на Каба, па ја идентификувале пирамидата како негова гробница.

 

Но, данскиот археолог Карл Јесинг, кој имал среќа да ја посети пирамидата пред затворањето, истакна дека не нашол никакви натписи во пирамидата што зборуваат за фараонот Каба. Хиероглифите што ги видел биле преведени како „пристигнати од Сонцето“. Патем, Језинг напиша дека коридорите на пирамидата повеќе го потсетуваат на бункер создаден за засолниште за време на војната.

Но, има уште еден интересен факт што тој го опиша. Ова покренува најмногу прашања.

Како што веќе кажавме објектот е поделен на два дела. Тука, меѓу нив, војската открила мина преправена во стара мастаба (пониски гробници од пирадимите). Почнале да го расчистуваат просторот и откриле совршено тркалезна осовина со дијаметар од 5 метри, издлабена во цврста карпа. Понатаму било поинтересно дека во поголемата длабочина ѕидовите на рудникот биле покриени со некаква блескава материја. И покрај радијацијата, војската продолжила да копа понатаму и на длабочина од 20 метри пронашла платформа и мал ласерски коридор во неа.

 

 

Понатаму, Језинг пишува апсолутно фантастични работи за откривањето на вселенско летало.

Можеби некои скептици ќе речат: „Глупости“! Но овие записи се пронајдени во христијанска мисија во Судан во 2009 година. И некое време подоцна, по откривањето на наодите опишани од Данецот, пристапот до пирамидата бил целосно затворен.

Сепак, на оваа територија отсекогаш се среќавале интересни наоди: златни и алуминиумски плочи со хиероглифи, чудни гранитни коцки, совршено полирани, тешки точно 1111 килограми. Дури и самата пирамида е куп од камени јадра кои малку наликуваат на совршено поставени блокови, како оние од пирамидите во Гиза. Се чини дека сите овие купишта го кријат она што е под нив.

Повторно, наоѓањето камена бања во наводна гробница имало некаква смисла. Кадата е наменета за течност, но каква е таа течност? Да ве потсетаме дека течноста подобро спроведува енергетски текови.

Инаку, љубопитните кои сакале да се спуштат во подземните рудници на пирамидата често се задушувале. Извесен италијански студент останал 15 минути во рудникот со гас-маска, останал жив, но свеста му се заматила. Но, дали можеби тоа биле испарувањата од она што порано ја полнело бањата?

Дури и таквите скудни податоци сугерираат дека нешто невообичаено е скриено под надворешната руина. Или можеби вреди да се погледне и под останатите пирамиди? Можеби пирамидата се создадени за да покриваат нешто сосема друго и најинтересното нешто што треба да го барате се наоѓа под нив.

И погледнете го ова место на мапата на Google – навистина е интересно.

 

  • dzver напиша:

    Дајте напишете текст како што треба а не со Google Translate. Го читате ли текстот воопшто пред да го објавите? На ништо не личи, ни точка ни запирка.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.