Најнова студија потврдува: Корисниците на марихуана имаат ТРИ ПАТИ поголеми шанси да доживеат срцев удар

Луѓето кои користат канабис имаат до три пати поголеми шанси да доживеат срцев удар, сугерира голема студија.

Истражувањето е уште еден удар за идејата дека марихуаната е безбедна бидејќи е „природна“ – вообичаено тврдење на корисниците на дрогата.

 

 

Експертите од Универзитетот Стенфорд ја разгледаа стапката на коронарна артериска болест (CAD) и употреба на канабис кај 175.000 луѓе низ САД.
Колку повеќе некој користел канабис, толку е поголема веројатноста да биде дијагностициран со оваа состојба, при што дневните корисници се изложени на 34 отсто поголем ризик од оние што не користат.

Д-р Ишан Парањпе, лекар од Стенфорд и водечки автор на студијата, вели: „Во однос на пораката за јавно здравје, тоа покажува дека веројатно постојат одредени штети од употребата на канабис кои не биле препознаени порано, и луѓето треба да го земат предвид тоа“.
Претходните студии објавија донекаде измешани наоди за врската помеѓу канабисот и срцевите заболувања.

Употребата на марихуана предизвикува забрзано отчукување на срцето и зголемување на крвниот притисок, што се верува дека го зголемуваат ризикот кај лицето за развој на CAD.

Лекот, исто така, може да доведе до вазоспазми предизвикани од канабис или ненадејно стеснување на артеријата како резултат на брзо собирање и останување на мускулите во ѕидот на садот.

Канабисот, исто така, може да доведе до агрегација на тромбоцити, процес со кој тромбоцитите во крвта се собираат заедно за да формираат згрутчување.

Тетрахидроканабинолот (TХЦ), психоактивна состојка во канабисот што дава „високо“ чувство, може да им наштети и на органите на една личност. ТХЦ се прикачува на канабиноидните рецептори во мозокот, како и на органите и мускулното ткиво, вклучувајќи го срцето и крвните садови.

Според истражувачите, студијата на Стенфорд е една од најголемите досега кои ги разгледуваат последиците од марихуаната врз срцето.

 

 

Тие додадоа дека канабидиолот (CBD), активна состојка во канабисот која е изведена од растението коноп, но не предизвикува „напушеност“, не би се очекувало да предизвика такво влијание врз здравјето на срцето.

Разбирањето на ризикот од марихуаната за срцето може да им помогне на лекарите да развијат нови интервенции.

Додека популарноста на марихуаната расте – 21 држава ја легализираа рекреативната употреба за возрасни – лекарите сè уште ги проучуваат долгорочните ефекти врз физичкото и емоционалното здравје што ги има пушењето врз телото.

Студијата од 2019 година, спроведена од кардиолози во Луизијана и Аризона, идентификуваше три начини на кои употребата на канабис може да влијае на здравјето на срцето.

Првиот е артеритис од канабис, ретка васкуларна состојба која предизвикува воспаление и смрт на ткивото, блокирајќи ги артериите што доведуваат до екстремитети како што се прстите или прстите.

Во меѓувреме, посебна студија од 2022 година, исто така, спроведена од истражувачи од Стенфорд покажа дека корисниците на канабис кои пушеле повеќе од еднаш месечно имаат поголема веројатност да добијат срцев удар.

Честите корисници исто така биле посклони од некорисниците да доживеат срцев удар пред 50-тата година од животот.

Студијата од 2019 година на Управата за злоупотреба на супстанции и ментално здравје покажа дека скоро 18 проценти, или повеќе од 42 милиони луѓе, користеле марихуана таа година.

Тоа е повеќе од 11 отсто, или 25,8 милиони луѓе, во 2002 година.

 

  • antonio напиша:

    34% ne e 300% 🙂

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.