Најсеопфатна анализа досега ги предупредува веганите: Исхраната со месо, јајца и млеко е поздрава од храната на растителна основа

Веганските диети се „помалку здрави“ отколку да вклучите месо, јајца и млеко во вашите оброци. Извештајот на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО), кој разгледа повеќе од 500 студии, заклучи дека животинските извори на храна нудат „клучни извори на многу потребните хранливи материи“. Тие вклучуваат протеини, масти и јаглехидрати, како и железо, калциум и цинк, кои се од витално значење за здравјето и развојот.

Сепак, овие макро и микро хранливи материи тешко се наоѓаат „во потребниот квалитет и квантитет“ доколку се придржувате до веганска исхрана, според ФАО.

Месото, јајцата и млекото се особено важни за децата, младите и постарите луѓе, како и бремените и доилките.

 

 

За да ги процени придобивките од ризиците од консумирање животински производи, ФАО разгледа повеќе од 500 научни трудови и 250 документи за политики. Тоа ја прави студијата најсеопфатна досега.

„Храната од животинско потекло обезбедува енергија и многу есенцијални хранливи материи, како што се протеини, масни киселини и неколку витамини и минерали кои се поретки во другите видови храна“, напишаа заменик-генералниот директор на ФАО Марија Хелена Семедо и главниот економист Максимо Тореро Кулен.

Истакнаа дека „месото“ од растително потекло, достапно во сите големи супермаркети, не може да ги замени животинските производи, има недостиг од некои основни хранливи материи и е богато со масти, натриум и шеќер.

Доказите сугерираат дека кај возрасните, консумирањето јогурт и млеко го намалува ризикот од смрт од сите причини, висок крвен притисок, мозочен удар, дијабетес тип 2, колоректален карцином и рак на дојка и остеопороза, се наведува во извештајот. Извештајот, исто така, покажа дека има релативно цврсти докази дека консумирањето јајца не го зголемува ризикот од мозочен удар или срцеви заболувања. Во меѓувреме, конзумирањето млеко и млечни производи за време на бременоста промовира здрава родилна тежина на бебето, покажуваат доказите.

Утврдено е дека консумирањето говедско месо ги подобрува когнитивните резултати и штити од недостаток на железо – што може да предизвика вртоглавица, замор, главоболки, неправилно чукање на срцето и бледа кожа. Во извештајот се наведува дека јадењето 72 грама говедско месо секој ден е безбедно.

Сепак, авторите напишаа дека дури и конзумирање на мали количини на преработено месо – како сувомеснати производи, сланина и колбаси – треба да се избегнува. Светската здравствена организација вели дека постојат силни докази дека преработеното месо го зголемува ризикот од рак на дебелото црево и желудникот.

  • ха ха аххх напиша:

    Абе Мотика, и вие да не сте на платен список на месната индустрија.
    Зашто објавувате само селектирани реченици од извештајот на ОН? Зашто не дадете линк до целиот извештај?
    Се фокусирате само на реченици кои потенцираат нутритивен состав на месото. Зашто не ги пишете деловите каде се објаснува дека јадењето црвено месо предизвикува еден куп здраствени проблеми?
    Наместо тоа правите спин и го пишувате ова:
    „Во извештајот се наведува дека јадењето 72 грама говедско месо секој ден е безбедно.“

    Стварно разочарувачки пристап на документ кој воопшто не го кажува тоа што вие го кажувате.

  • Коментирај анонимно

    Напиши одговор на ха ха аххх Откажи одговор

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *