Најстарото шише вино на светот е виното „Speyer“, старо е 2350 години, а еве ја неговата приказна

Шишето вино „Speyer“ е најстарото шише вино во светот. Пронајдено е во 1867 година во римска гробница во близина на Шпајер, Германија. Виното датира од 325–350 г.п.н.е. Ова е стаклен сад од 1,5 литри, во облик на  амфора, затворено со восок. Анализата покажа дека течноста внатре е вино помешано со маслиново масло и билки. Етанолот веќе испарил и се чини дека маслото е додадено како конзерванс.

По неговото откритие, виното е изложено во Музејот на вино на Историскиот музеј на Пфалц во Шпајер.

Шишето е откриено при ископување на гробница на римски благородник од 4 век од нашата ера. Гробницата содржела два саркофази, од кои во едниот имало тело на маж, а другиот на жена. Еден извор вели дека човекот бил римски легионер и виното било одредба за неговото небесно патување. Од шесте стаклени шишиња во саркофагот на жената и десетте садови во саркофагот на мажот, само едно сè уште содржи течност.

Откако е пронајдено научниците размислуваа да пристапат до течноста за дополнително да ја анализираат содржината, но еве до 2022 година шишето се уште остана неотворено, поради загриженоста за тоа како течноста ќе реагира кога ќе биде изложена на воздух. Кустосот на музејот, Луџер Текампе, изјави дека не видел никакви варијации во течноста на  шишето во последните 25 години.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.