Најстарото животно на светот, Џонатан, кој има преживеано две светски војни и 25 американски претседатели, го слави својот неверојатен 190-ти роденден со тридневна забава!

Најстарата желка на светот наполни 190 години – и ќе слави три дена за да го одбележи овој значаен ден.

Џонатан, Сејшелската џиновска желка која живее на островот Света Елена во јужниот дел на Атлантскиот Океан од 1882 година, официјално е прогласена за најстарата желка во светот.

 

 

Тој излегол во грузиската ера и е најстарото познато живо копнено животно на Земјата и најстариот челонец кој некогаш бил фотографиран.
Возраста на Џонатан е проценета, но мерењата на лушпата документирани од фотографија направена кратко по неговото пристигнување во Света Елена, кои покажуваат дека тој бил целосно зрел и најмалку 50 години кога пристигнал од Сејшелите.

Џо Холинс помогнал да се грижи за Џонатан откако станал ветеринар на Света Елена.

 

Пензионираниот ветеринар, г-дин Холинс, вели: „Кога ќе помислите, што сѐ се случило за тоа време… Светските војни, подемот и падот на Британската империја, многуте гувернери, кралеви и кралици што поминаа, тоа е сосема извонредно“.

На почетокот на 2022 година Џонатан ја постигна титулата во Гинисовата книга на рекорди, за најстарото живо копнено животно во светот, а овој месец тој беше прогласен и за најстарата желка досега.

Џонатан го поминал поголемиот дел од својот живот на британската прекуморска територија, еден од најоддалечените острови во светот.

Тој живее во теренот на „Планташн Хаус“ заедно со трите многу помлади желки Дејвид, Ема и Фред.

Тој бил сведок на повеќе од 35 гувернери кои доаѓаат и си заминуваат од „Планташн Хаус“ и видел дека островот воведува радио, телефони, телевизори, интернет, автомобили и аеродром.
Холинс вели дека е „привилегија“ да се грижи за постарото животно, кое тој го опиша како „прекрасно“.

„Мислам дека тој е навистина прекрасен, тој е одлично животно“, рече тој.

 

„И како ветеринар – која е поголема привилегија од тоа да се грижиш за најстарото познато живо копнено животно во светот? Мислам, колку често тоа се случува? Тоа е голема привилегија да се биде во можност да се грижиш за ова прекрасно животно“.

За да го прослават неговиот 190-ти роденден, жителите од целиот остров ќе се соберат во петок за да му оддадат чест на Џонатан во текот на три дена на роденденска забава во Домот на гувернерот.

Најдобрите моменти ќе вклучуваат прикажување на низа фотографии кои го слават животот на Џонатан, со слики и пораки од оние кои го посетиле низ годините.

Во сабота, активностите во чест на неговиот роденден ќе вклучуваат и разговор со гувернерот и неговата сопруга додека го хранат Џонатан со неговиот омилен зеленчук.

Настанот ќе се пренесува во живо онлајн од „Plantation House“ за да може целиот свет да се придружи на прославата.

Анимирано видео и песна посветена на прославата на животот на Џонатан ќе има премиера во недела, а ќе му биде подарена „роденденска торта“ – целосно направена од неговата омилена здрава храна.