Најубавото гратче на светот ќе ве освои со своите замоци и улици како од бајките и се наоѓа во една европска земја, недалеку од кај нас

Најубавиот град на светот е во Европа и може да се пофали со замоци од бајките, улици со калдрми и полиња со лаванда. Гордес, кој се наоѓа на Монте Воклуз, е на само 45 минути од аеродромот во Марсеј. Температурите во Гордес се 21°C во мај, но се зголемуваат до 31°C во текот на летото. Познато е дека филмските ѕвезди и уметници често одмараат во овој град. Замоци, пештери, куќи од бел камен, улици со калдрма и полиња со лаванда – сите елементи на селото од бајките се тука. „Патување + Слободно време“ го прогласи Гордес за најубавиот мал град во светот, затоа што изгледа како „да излегол директно од страниците на книгите со приказни“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *