Највисокиот маж и најниската жена на светот се сретнаа: кои се тие и што можат да нѐ научат за животот?

Иако можеби доаѓаме во сите облици и големини, некои поединци навистина се издвојуваат од толпата. Највисоките и најниските луѓе во светот нудат уникатни перспективи за влијанието на висината врз нашите животи. Подгответе се да бидете воодушевени додека навлегуваме во нивните извонредни приказни и ги откриваме неочекуваните начини на кои висината може да ги обликува нашите животи.

 

1. Запознајте го Султан Косен, највисоката личност на светот

 

Султан Косен, кој има висина од 2,5 метри, е вистински џин меѓу луѓето. По потекло од Турција, тој стана жива легенда во Гинисовата книга на рекорди како највисока личност на планетата. Неговиот огромен раст му донесе светско признание, но исто така му постави уникатни предизвици во секојдневниот живот.

Косен живее со своите родители, 3 браќа со просечна висина и сестра. Висината го спречила да заврши училиште, а сега работи како фармер со скратено работно време. Тој изјави дека неговиот најголем сон е да се ожени со љубовта на својот живот и да има деца, велејќи: „Јас барам љубов“.

Тој забележува дека да се биде висок има придобивки, вклучително и можноста да гледа далеку и да може да му помогне на своето семејство во домашните работи како што се закачување завеси и менување сијалици.

 

 

Од борбата да најде облека што одговара до тоа да мора да се витка за да помине низ вратите, висината на Султан го направи да се истакне на повеќе начини. И покрај овие пречки, тој останува скромна и љубезна личност, која ја користи својата слава за да ја подигне свеста за важни работи и да ги инспирира другите да ги прифатат нивните разлики.

 

2. Запознајте ја Џиоти Амге, најниската личност на светот

Џиоти Амге можеби е мала по раст, висока само 0,6 метри, но по карактер и амбиција е поголема од животот. Со потекло од Индија, таа ја носи титулата за најмала жена во светот во Гинисовата книга на рекорди.

Меѓутоа, нејзината мала големина не ја кочи, бидејќи ја искористила својата приказна за да ја подигне свеста за важни прашања како што се џуџестата состојба и правата на жените. Со жестока решителност и заразна желба за живот, таа е потсетник дека вистинската големина доаѓа во сите облици и големини. И покрај тоа што се соочува со многу предизвици поради нејзината големина, таа никогаш не дозволила нејзината висина да ја дефинира или да го ограничи нејзиниот потенцијал, инспирирајќи ги другите да го сторат истото.

 

3. „Малите луѓе не треба да се потценуваат“, вели таа

 

На нејзините страници на социјалните мрежи, Џиоти споделува дека „промената на вашите мисли“ може да доведе до промена во вашиот внатрешен свет. И не можеме повеќе да се согласиме. Додека Султан на шега вели дека се надева дека никој нема да биде повисок од него.

 

  • Nove напиша:

    A video da stavivte so nejze?:)

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.