Наколна населба во Охридското езеро е најстарото село во Европа – создадена е пред 6.500, а снабдувала со живот до пред 1300 години!

Археолозите извршија сеопфатно радиокарбонско датирање и дендрохронолошка анализа на примероците пронајдени од дното на Охридското Езеро, каде што се наоѓала праисториската наколна населба Плоча Мичов Град. Резултатите од студијата покажаа дека најстарите примероци на дрво и акумулираниот културен слој датираат од средината на V милениум п.н.е., односно од средниот неолит. Очигледно, населбата била напуштена од жителите и повторно се појавила до 1300 година п.н.е. Написот е објавен во Журналот за археолошка наука: Извештаи.

 

 

 

Во текот на неолитот и раното бронзено време, традицијата на градење населби на наколни станала широко распространета во Европа. Едно од најстарите такви наоди е пронајдено во средината на 19 век кога нивото на водата во Циришкото Езеро паднало. Долго време се претпоставуваше дека оваа населба е изградена на платформи издигнати над водата на столбови, но подоцна научниците докажаа дека се градело на влажни почви околу езерото. Во моментов, бројни праисториски населби на Алпите, изградени помеѓу 5000 и 500 п.н.е., се вклучени во списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Алберт Хафнер од Универзитетот во Берн, заедно со научници од Швајцарија, Германија и Велика Британија, ја испитуваа поплавената наколна населба Плоча Мичов Град, откриена на источниот брег на Охридското Езеро во Северна Македонија. Двете откриени локалитети веројатно припаѓаат на неолитот и бронзеното доба.

 

 

 

Научниците забележаа дека има околу десетина праисториски населби (повеќето натрупани) покрај брегот на Охридското Езеро, но овие локалитети никогаш не биле целосно истражени. Сознанијата за нив обично се засноваат на проучување на керамиката, која датира од средниот неолит (6 милениум п.н.е.) до доцното бронзено и рано железно време (2 милениум п.н.е.). Истражувачите забележаа дека наколните живеалишта на јужниот дел на Балканот имаат висок потенцијал за примена на дендрохронолошки и радиокарбонски методи за датирање.

Подводните археолошки работи на населбата Плоча Мичов Град започнаа во 1997 година. Научниците открија повеќе од шест илјади дрвени купови на дното на езерото, проценувајќи ја површината на населбата на осум илјади квадратни метри. За дендрохронолошка анализа беа избрани примероци со дебелина од приближно 10 сантиметри, исечени од 265 купови, како и три други дрвени артефакти. Анализата на дрво покажа дека купиштата се направени главно од даб (117 примероци).

 

 

Резултатите од комбинираното дендрохронолошко и радиокарбонско датирање покажале дека населбата била населена три или четири пати. Најраните примери датираат од средината на 5-тиот милениум п.н.е., други од околу 1800, 1400 и 1300 година п.н.е. Со помош на модел за калибрација, научниците го процениле времето на акумулација на главниот културен слој со дебелина од 1,7 метри помеѓу почетокот на XLV-ти и средината на XLIV век п.н.е. Органските слоеви на подоцнежните фази на населување очигледно веќе се еродирани.

 

 • Зоки Поки напиша:

  За ова треба Бугарите да ги прашаме.
  Сигурно населбата со Бугари била населена,,💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩
  Гомн… Фашистички.

 • Зоки Поки напиша:

  Македонија ВЕЧНА!!!!🇲🇰🇲🇰🇲🇰🇲🇰🇲🇰

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *