„НАСА“ открива: Примероците од астероидот „Бену“ може да откријат тајни за потеклото на животот на Земјата

НАСА денеска ја сподели својата долгоочекувана анализа на примероци собрани од древна карпа која би можела да се урне во Земјата за 150 години.

Вселенската агенција испрати сонда до астероидот „Бену“ во 2020 година, како дел од значајната мисија за собирање примероци, кои се проучуваат во врвна лабораторија во Тексас.

 

 

 

Резултатите покажаа дека вселенската карпа – која има шанса да се сруши во Земјата во 2182 година – содржи вода и голема количина јаглерод што сугерира дека астероидите како Бену можеби ги донеле градежните блокови за живот на Земјата.
НАСА соопшти дека откритијата би можеле да дадат индиции за тоа како настанал животот на Земјата и да послужат како временска капсула од раните денови на нашиот Сончев систем. Примероците исто така ќе го подобрат нашето разбирање за заштитата на Земјата од астероиди како Бену во иднина, бидејќи мисијата и дозволи на НАСА да ја измери нејзината ротација.

 

Лори Глејз, директорка на одделот за планетарна наука на НАСА, рече: „Она што навистина сакаме да го знаеме е дали астероид ќе ја премине орбитата на Земјата во исто време кога сме на тоа место. Со речиси пет проценти јаглерод по тежина, јаглеродот е централен елемент на животот, што ја надминува нашата цел од 60 гр., ова е најголемиот примерок од астероид богат со јаглерод што некогаш е вратен на земјата“, рече Нелсон за време на преносот во живо.

 

 

Даниел Главин, водач на анализата на примерокот на „OSIRIS-REx“, ги повтори изјавите на Нелсон во врска со откривањето на јаглеродот и истакна дека поминал безброј часови истражувајќи дали астероидите како Бену донеле пребиотични хемикалии на Земјата што предизвикуваат живот.

НАСА избра да земе примерок од Бену бидејќи се верува дека е богат со органски соединенија. Орбитата на Бену, која се вкрстува со онаа на нашата планета, исто така го олесни патувањето повратно до астероидниот појас, кој се наоѓа помеѓу Марс и Јупитер.

 

 

Истражувачите на НАСА досега беа охрабрени од откритието на „бонус честички“, опишани како црна прашина и отпад што го обложуваат собирачот на примероци.

„Озирис-Рекс“, матичниот брод, се ракетираше во мисијата вредна 1 милијарда долари во 2016 година. Стигна до Бену две години подоцна и зграпчи урнатини од малата заоблена вселенска карпа во 2020 година со помош на вакуум со долг стап.
Капсулата удри во атмосферата со брзина од 35.000 километри на час, откако беше пуштена од вселенското летало во 6:42 часот по средноевропско време.Во моментов орбитира околу Сонцето.

 

Астероидот е исто така обликуван како врв кој се врти и се верува дека е скршен фрагмент од многу поголема вселенска карпа. Бену се смета за најопасната карпа во Сончевиот систем бидејќи нејзината орбита која се вкрстува со Земјата му дава најголема шанса да удри во планетата од кој било познат вселенски објект.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *