НАСА ќе одгледува растенија на МЕСЕЧИНАТА: Астронаутите ќе засадат крес, трева и бразика на површината на Месечината во мисијата Артемида III во 2026 година

Претстојната мисија на НАСА Артемис III има за цел да одгледува растенија на Месечината, што е прв пат за американската вселенска агенција. Експериментот „Месечеви ефекти врз земјоделската флора“ (LEAF) ќе проучува како растенијата како што „cress“, „duckweed“ и „Brassica rapa“ се справуваат со вселенските услови, клучни за идните вселенски колонии.

 

 

 

LEAF, дизајниран од „Space Lab Technologies“, ќе распореди комори за раст за да ги заштити растенијата од радијација и вакум додека го следи нивниот раст. Овие растенија, со својот мапиран генетски код, помага во откривање на мутации предизвикани од радијација, што е загриженост надвор од магнетната заштита на Земјата. Еластичноста на „Duckweed“ и високата содржина на протеини го прават потенцијален извор на кислород и исхрана, додека брзиот раст на „Brassica rapa“ ја подобрува храната и системите за одржување на животот.

 

 

 

Иницијативата на НАСА се надоврзува на претходни експерименти со вселенски постројки, вклучувајќи студии за раст на Меѓународната вселенска станица и студија за лунарен реголит од 2022 година. LEAF ги придружува мисиите за следење на месечевите земјотреси (LEMS) и оценување на својствата на реголит (LDA), клучни за разбирање на условите на Месечината и потенцијалните извори на вода.

 

 

Артемида III планира да приземји четворица астронаути, веројатно и една жена, во близина на јужниот пол на Месечината, таргетирајќи ги ледените наслаги од витално значење за одржување на присуството на Месечината. Заменик-администраторката на НАСА, Пем Мелрој, ја гледа Артемида како трансформативна ера, комбинирајќи го човечкото присуство со научните откритија. Сепак, се чекаат конечните детали за мисијата, изборот на екипажот и потврдата за експериментот.

Потфатот на НАСА за лунарниот раст на растенијата означува клучен чекор кон разбирање на улогата на земјоделството во вселенската колонизација, нудејќи увид во одржувањето на човечкиот живот надвор од границите на Земјата.

  • Васе напиша:

    Сигурен сум дека струмичка пиперка и патлиџан би растеле на Месечината, без проблеми!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *