НАСА откри сосема нова категорија светови: Неверојатни слики откриваат мистериозни објекти со големина на планета наречени „Џамбос“

Вселенскиот телескоп Џејмс Веб на НАСА откри нова мистериозна класа на објекти додека ѕиркаше во маглината Орион оддалечена околу 1.344 светлосни години.

Бинарни објекти со маса на Јупитер, или ‘JUMBO’, се бизарна нова категорија на светови кои се чини дека пркосат на класификацијата, па дури и ги оставија научниците да си ја чешаат главата.

Тие се наречени ЏАМБО бидејќи се слични по маса со Јупитер, но не можат да бидат планети бидејќи не орбитираат околу матичната ѕвезда – и тие се премногу мали за да бидат ѕвезди.

 

Тие содржат пареа и метан во нивните атмосфери и пеколни температури на површината од приближно 1.000 °C, но експертите не мислат дека тие се дом на вонземски живот.

ЏАМБО беа идентификувани на новите снимки откриени од Европската вселенска агенција (ESA) кои ја прикажуваат маглината Орион со невидени детали.

Според агенцијата, податоците од копнените телескопи навестувале постоење на ЏАМБО пред тие да бидат формално идентификувани од Џејмс Веб.

„Ги баравме овие многу мали предмети и ги наоѓаме. Ги наоѓаме мали колку една Јупитерова маса, дури и половина од масата на Јупитер, слободно лебдат, не се врзани за ѕвезда. Физиката вели дека не можете ни да правите толку мали предмети. Сакавме да видиме, дали можеме да ја побиеме физиката? И го направивме тоа“, изјави за Гардијан професорот Марк Мекофрин од ЕСА .

 

ЏАМБО го вклучуваат зборот „бинарни“ во своето име бидејќи некои од нив доаѓаат во парови, како бинарни соларни системи кои имаат две ѕвезди. Телескопот Џејмс Веб забележа вкупно околу 40 ЏАМВО парови.

Иако JUMBO се премногу мали за да бидат ѕвезди, тоа не значи дека се планети. Како прво, тие „слободно лебдат“, па затоа не орбитираат околу матичната ѕвезда. Тие се топли и гасовити, имаат атмосфери на пареа и метан и се стари околу еден милион години, што ги прави „бебиња“ во астрономска смисла.

Бидејќи тие се гасовити џинови слични на Јупитер наместо карпести како Земјата или Марс, ЏАМБО веројатно нема да бидат дом на резервоари со течна вода и затоа не се смета дека ќе бидат домаќини на вонземски живот.

 

Сепак, ЏАМБО ги збунуваат истражувачите во ЕСА и НАСА бидејќи сегашните теории за формирање на планети во суштина не го објаснуваат нивното постоење. Не треба да биде возможно да се формираат вакви објекти со големина на Јупитер преку процесот што доведува до појава на ѕвезди во маглина.

Маглината е огромен облак од прашина и гас што го зафаќа просторот помеѓу ѕвездите и делува како расадник за нови ѕвезди. Маглините се формираат кога ѕвезда поголема од нашето Сонце почнува да умира и испушта соларен ветер од гас.

Маглината Орион, на околу 1.344 светлосни години од Земјата и позната и како Месие 42, се наоѓа во Млечниот Пат, јужно од Орионовиот појас во соѕвездието Орион. Како и повеќето маглини, маглината Орион е дифузна, што значи дека нема добро дефинирани граници. Исто така е една од најсветлите маглини и е видлива со голо око на ноќното небо.

ЕСА тврди дека маглината е „ризница“ за астрономите кои го проучуваат формирањето и раната еволуција на ѕвездите.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *