Научници од Европа го создадоа најкомплексниот лавиринт на светот – дали би си дале шанса да го решите?

Научниците од Велика Британија и Швајцарија го создадоа најкомплексниот лавиринт во светот, инспириран од принципите на фракталната геометрија и стратешката игра шах. Лавиринтот беше развиен од тим физичари предводени од Феликс Фликер од Универзитетот во Бристол.

 

 

 

Лавиринтот е создаден користејќи ги принципите на фракталната геометрија и стратешката игра шах. Тој се состои од правци наречени Хамилтонови циклуси кои минуваат низ обрасци познати како Аман-Бинкерови тестови. Овие обрасци се егзотична форма на материја наречена квазикристали.

Квазикристалите се форма на материја која е исклучително ретка по природа. Тие се хибрид од подредени и неуредени кристали во цврсти материи. За разлика од обичните кристали, атомите во квазикристалите формираат шема што не се повторува совршено.

 

 

За да го создадат лавиринтот, научниците користеле два вида дводимензионални плочки Аман-Бинкер. Тие создадоа Хамилтонови циклуси кои ја опишуваат атомската шема на квазикристалите. Хамилтоновите циклуси дозволуваат секој атом во квазикристал да се посети само еднаш, поврзувајќи ги сите атоми во една линија без пресеци. Ова создава математичка шема позната како фрактал, каде што најмалите делови се слични на најголемите.

Фракталот природно формира лавиринт со почетна точка и излез. Научниците тврдат дека нивниот лавиринт е најкомплексниот некогаш создаден.

Кликнете тука и имајте го лавиринтот во печатена верзија со опција за поголемо зумирање.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *